Softball na Olimpijskim igrama?

Foto: import
Softball na Olimpijskim igrama?
16.09.2005.
u 12:17
Pogledaj originalni članak

Najveće priznanje softballa bilo je 1996. godine kada je priznat kao olimpijski sport. Prvu zlatnu olimpijsku medalju osvojile su, dakako, Amerikanke. U srpnju ove godine na sjednici Međunarodnog olimpijskog odbora glasano je za ostanak softballa na Olimpijskim igrama za program London 2012. Glasanje je bilo vrlo izjednačeno 52 za, 52 protiv i 1 suzdržan. Ta, 53 je bilo potrebno za ostanak softballa na Olimpijskim igrama.

Za nekoliko dana, 4. listopada, predsjednik svjetske softball federacije i četiri sportašice iz četiri različite države, među kojima je i naša Jelena Tomić, naći će se na sastanku s predsjednikom Međunarodnoga olimpijskog odbora J. Roggeom, kako bi ga uvjerili da nije pravedno izbaciti softball s OI-ja.

Najapsurdnije je to da je specijalna komisija MOO-a nakon Atene napravila reviziju svih olimpijskih sportova (prema prije utvrđenim kriterijima: broj zemalja u kojima se igra sport, broj ženskih natjecatelja, trošak gradnje igrališta, TV praćenje olimpijskog programa...), pa tako i softballa. U svim je kategorijama softball bio u prvoj polovici od 28 olimpijskih sportova.

Stoga bi automatski trebao biti neupitan sudionik OI, ali nije tako jer je ta revizija bila "samo" savjetodavni dokument članovima MOO-a te im je trebala pomoći u njihovoj odluci. Kako je svugdje pitanje politike, tako je i ovdje nisu odlučile činjenice i stvarno stanje nego politika zaključuje J. Tomić.

Pogledajte na vecernji.hr