Izvlači kalcij iz tijela i oslabljuje kosti, zadržava vodu u organizmu i povisuje krvi tlak, a najnovije istraživanje otkrilo je i da utječe na povećanu proizvodnju stanica imunološkog sistema koje imaju \"prste\" u autoimunim bolestima, primjerice razvoju multipleskleroze, piše BBC.
Američki znanstvenici sa Harvarda i Yalea utvrdili su kako je kod miševa koji su genetski modificirani tako da obolijevaju od multipleskelroze, bolest poprimala teži oblik ako su se hranili hranom bogatom solju, mnogo više nego kad su ovaj začin i konzervans umjereno konzumirali.
Ideja o utjecaju soli na razvoj autoimunih bolesti razvila se iz prijašnjeg istraživanja, u kojem je otkriveno da ljudi koji više od jednom tjedno jedu u restoranima brze prehrane imaju značajno povišenu razinu imunoloških stanica TH17 koje izazivaju korisnu upalu kod ozljeda i rana. Poznato je i da kod autoimunih bolesti ove stanice napadaju zdravo tkivo i uzrokuju bolesti.
Sada se otkrilo da bi kod genetski predispniranih pojedinaca sol i njena pretjerana konzumacija preko prerađene hrane mogla igrati ulogu ključnog okidača za autoimune bolesti.
Mislim da je ključna vrsta namirnice, tj. nije isto posoliti juhu s morskom soli ili pojesti neku industrijski proizvedenu hranu (junk food kao što je navedeno) koja sadrži još brojne aditive i pojačivače okusa. Morska sol sama po sebi u pretjeranim količinama nije zdrava, ali za ove štetne posljedice koje se navode, sigurno ne može biti uzrok ako ju se koristi u domaćoj hrani. No, glavno da je naslov senzacionalni.