ZDRAVI ODMOR

Spikaonica za zdrave obroke u svim hrvatskim školama

Foto: Goran Jakuš/Pixsell
Spikaonica
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Spikaonica
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
Spikaonica
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Spikaonica
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Spikaonica
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Spikaonica
20.02.2016.
u 08:33
Spikaonica je dinamična učenička debata koja je započela prošle jeseni usporedno sa školskom godinom
Pogledaj originalni članak

O potrebi uvođenja zdravih obroka u sve škole na sav glas raspravlja se u Spikaonici, u sklopu projekta Zdravi odmor kojeg Podravka organizira zajedno s Večernjim listom i portalom Ordinacija.hr.

Kako zdravi obroci pridonose zdravom odrastanju i samopouzdanju? Kako pripremati i servirati namirnice poput heljde, prosa i blitve da djeci budu ukusne i privlačne? Kako pizza, hamburger i sladoled, prema receptima nutricionista, mogu biti i zabavni i zdravi?

O svemu tome djeca uče kroz raspravu koja se odvija u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom (HDD) te pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Spikaonica je dinamična učenička debata koja je započela prošle jeseni usporedno sa školskom godinom. Spikaonice su dosad održane u osnovnim školama u Zagrebu, Koprivnici i Varaždinu, a sljedeća je na redu OŠ Ivana Kukuljevića u Sisku, 23. veljače 2016. u 11 sati.

U učeničkoj raspravi sudjeluju i Podravkini nutricionisti zajedno s pjevačem i kuharom Lukom Nižetićem koji je ambasador projekta Zdravi odmor. “Sve se može pripremiti na zdraviji način, zapravo nema zabranjene hrane. Djeci treba ponuditi uravnoteženu prehranu sa što više zanimljivih izbora i okusa”, kažu Podravkini stručnjaci, autori programa zdravih obroka koji je najprije uveden u sve koprivničke škole, a cilj je obuhvatiti cijelu Hrvatsku.

U sklopu projekta Zdravi odmor škole dobivaju zdrave jelovnike za cijeli mjesec. O prehrani djeca mogu učiti i na internetskoj stranici www.zdraviodmor.hr na kojoj Luka Nižetić u kratkim filmovima predstavlja namirnicu mjeseca i kuha prigodni recept.

“U školi se uči gradivo, ali i životne navike među kojima bi trebala biti zdrava prehrana. Ohrabrujemo djecu da usvoje takve navike i izvan škole te potaknu i svoje roditelje na pozitivne promjene”, ističe Luka Nižetić koji na svakoj Spikaonici održava kulinarski show, pa učenici mogu kušati specijalitete koje Luka priprema u suradnji s Podravkom.

U idućoj Spikaonici u sisačkoj OŠ Ivana Kukuljevića, Luka Nižetić uhvatit će se u koštac sa zadatkom da osnovcima pripremi neodoljivo jelo s namirnicom mjeseca - blitvom.

>> Debata o zdravoj prehrani i show Luke Nižetića digli na noge cijelu OŠ 'Braća Radić' u Koprivnici

>> Zdravi obroci u školama ne moraju biti neukusni

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.