JESTE LI ZNALI

Spriječite klijanje krumpira: Držite ga dalje od jabuka i luka!

Foto: Shutterstock
Spriječite klijanje krumpira: Držite ga dalje od jabuka i luka!
29.06.2022.
u 07:00
Nemojte ga držati u hladnjaku jer preniske temperature pretvaraju njegov škrob u šećer
Pogledaj originalni članak

Većina ljudi krumpir drži u kuhinjskim ormarićima, no prema mišljenju stručnjaka, zbog blizine određenih vrsta voća i povrća, može prebrzo proklijati i izgubiti svoju čvrstinu i okus. Kako ga pravilno pohraniti da se ne bi pokvario već nakon nekoliko tjedana?

Kako piše Express, krumpir se nikada ne smije držati uz jabuke i luk jer je to štetno za njega. 

Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put

Foto: Getty Images
Krumpirići
Foto: Getty Images
Krumpirići
Foto: Thinkstock
Prženi krumpirići
Foto: Thinkstock
prženi krumpirići
Foto: Thinkstock
Krumpirići

Naime, jabuke i luk ispuštaju mnogo plina etilena koji može uzrokovati klijanje krumpira, a uzrokuje i brže truljenje voća i povrćaČešnjak također ispušta dosta plinova pa ga treba držati podalje od krumpira. 

Krumpir se uvijek treba spremati na hladno i mračno mjesto. Najbolja mjesta su podrumi i garaže, a može se držati i u hladnijim ostavama. Ipak, nikada ga nemojte spremati u hladnjak jer je temperatura tamo preniska i pretvaraju krumpirov škrob u šećer, te mu mijenjaju okus. 

Također, najbolje ga je pohraniti u papirnatu vrećicu. Važno je da izbjegavate stavljati krumpir u plastične vrećice jer mu one onemogućavaju 'disanje' što uvelike skraćuje njegov rok trajanja, a osim papirnatih vrećica, možete ga držati i u plastičnim posudama ili kartonskim kutijama.

Nemojte micati klice iz krumpira sve do njegove pripreme, jer to isto može ubrzati njegovo propadanje.

Mladić peče hamburgere, odreske i torte u automobilu na suncu u kojem temperature dosežu skoro 100°C

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.