kažu kardiolozi

Znate li koje su namirnice najgore za srce? Ove 3 bismo zaista trebali jesti umjereno

zdrava hrana
Pixabay
27.06.2022.
u 14:30

Nijedna pržena hrana nije zdrava za srce jer imaju visok udio zasićenih i trans masti, no od svih je prženih užataka najgori pomfrit.

Iako se danas restorani (posebno s brzom hranom) često i otvoreno hvale sa specijalitetima na svinjskoj masti i i s 'brdom kalorija', liječnici često napominju da zbog srca takvu hranu treba izbjegavati uvijek, bez obzira na životnu dob, a premda nam nijedna namirnica neće izazvati infarkt i naglo zaustaviti srce, dr. Jeff Etherton naglašava da možemo uživati baš u svakoj vrsti hrane; dokle god slijedimo nepisano pravilo koje vrijedi za sve životne radosti i užitke; ono o umjerenosti.

Strahujete od visokog tlaka? Ako jedete ovu pizzu u opasnosti ste

zdrava hrana
1/6

U protivnome, nakon dugog vremena konzumiranja velikih količina, ove namirnice najviše mogu ugroziti kardiovaskularno zdravlje,  ističe dr. kardiolog.

Pomfrit

Foto: shutterstock

Nijedna pržena hrana nije zapravo zdrava za srce jer svaka ima visok udio zasićenih i trans masti, dvije stvari koje bi trebale činiti maleni postotak naše prehrane. A od svih se prženih užataka pomfrit ističe kao najgori: 

- Kao da ste uzeli komad čistog ugljikohidrata, a zatim ga popržili i dobro posolili - objašnjava Etherton, no "problem je što nam tijela žude za natrijem i lošim masnoćama".

Pomrit, savjetuje on, pokušajte zamijeniti zdravim grickalicama na biljnoj bazi koje su također ukusne

Prerađeni mesni proizvodi (posebno kobasice)

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Prerađeno meso nema dobru reputaciju među kardiolozima jer ta kategorija hrane (koja uključuje slaninu, šunku, kobasice i hrenovke) povećava rizik od zatajenja srca. No, suprotno uvriježenom mišljenju, Etherton kaže da slanina nije najgora namirnica u kategoriji; zbog većeg udjela zasićenih masti najgora je kobasica.

- Zato se možda možete osjećati malo bolje ako za doručak uz jaja ispećete par komada slanine - kaže liječnik.

Crveno meso

Foto: shutterstock

Crveno meso ima značajnu količinu kolesterola i zasićenih masti, te tvar koja je nalik aminokiselinama, L-karnitin, a loša je za zdravlje srca.

- Kako biste bili sigurni ograničite unos nemasnog crvenog mesa na manje od 10 posto prehrane - rekao je kardiolog za Thrillist, a dodaje da to, premda mnogi kažu da ne spada u crveno meso, vrijedi i za svinjetinu koja je također puna zasićenih masti.

Ključne riječi

Komentara 5

MO
modovisisajteMaraschino
14:38 27.06.2022.

još jedni koji promoviraju "low fat" prehranu, a kao zdravu guraju tzv. zdravu u koju su nagurali šećer.... pitajte nekog tko radi u mljekari npr kako se rade zdravi jogurti i mlijeko sa malo masnoća.... natrpaju šećer. zdravstveni problemi oko srca i gojaznosti su počeli kad smo u prehranu uveli rafinirane šećere i ulja a izbacili masti na kojima nam se temeljila prehrana od početka čovječanstva. koriste ovakve članke da preko pomfrita koji se inače po njima prži u "zdravom" ulju kao nezdravu hranu da bi onda demonizirali crveno meso i krivili mast

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
14:45 27.06.2022.

Ovo o crvenoim mesu se polako napusta, ali daj ti to objasni ovima anonimnima iz VL.

PR
prajdali100
19:36 27.06.2022.

Ništa o čvarcima.Kako tu stojimo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?