MARINA GAŠI

Srdelice, ‘škure’ lignje i zavodljiva kruška

Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
marina gaši
Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
marina gaši
Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
marina gaši
Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
marina gaši
Foto: Duško Marušić Čiči /PIXSSEL
marina gaši
22.12.2011.
u 16:55
Marina kulinarstvo živi cijeli život. “Sanjam hranu, namirnice, a čim ustanem, počinju eksperimenti. Ako kreacije dobiju prolaz mojih kritičara, poslužim ih i gostima”
Pogledaj originalni članak

Mirisi, okusi, boje teksture... – sve me to u isto vrijeme i inspirira i očarava pa ne prestajem misliti o hrani i spajanju namirnica te istraživati – kaže Marina Gaši, vedra mlada gazdarica istoimenog restorana u Novigradu. Za predjelo blagdanskog ručka pripremila je tartar od tikvica i filete srdela u sezamu.

– Tikvice smo naribali i marinirali maslinovim uljem i solju, a na njih položili srdelice koje smo tek 2-3 minute prepržili na tavici, gotovo bez ulja. Glavno je jelo eksplozija boja, lignjice pohane u tempuri koju smo obojili crnilom od sipe. Podloga je salsa od kuhane cikle tamnocrvene boje, na njoj je krema od kuhanog krumpira koji smo usitnili mikserom dodajući ribani đumbirov korijen, vrhnje i sol, a na vrhu se šepire pohane lignje neobične crne boje – objašnjava Marina.

Kad ih je prvi put, kaže, ponudila gostima, bili su skeptični. – Valjda su mislili da su pougljenjene. Desert je Marina pripremila u ‘'koketama'’ (dozama) u koje je složila kruške pirjane na maslacu i šećeru s anisom, cimetom, klinčićima i kardamonom. Poklopila ih je tijestom (brašno, maslac, šećer, sol, jaja), a kad su bile pečene, ohladila kremom od sira mascarponea i tučenog vrhnja. Sve je obojila redukcijom od terana.

Istarska priča o teranu, dunji, boškarinu i domaćim tortelinima

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
17:10 22.12.2011.

Stvarno mi se povraca kad vidim te slike gore. FUJ!