idealan za duge vožnje

Štedljiv i okretan na cesti koju je izgradila žderačica muškaraca

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Štedljiv i okretan na cesti koju je izgradila žderačica muškaraca
23.07.2024.
u 09:00
Gradila je Marija Terezija cestu Žuta Lokva-Vratnik-Senj, dala joj i ime po svom sinu Josefu, nazvala je Josefina, a tu po nekadašnjem starom karavanskom putu spuštamo se prema moru u obiteljskoj Daciji Jogger s ECO-G motorom koja nudi čistiju alternativu s benzinom i LPG-om.
Pogledaj originalni članak

– Žderačicom muškaraca, lomiteljicom muških srca zvali su Mariju Tereziju, ženu koja je gradila cestu koja se spušta od Karlovca do Senja, a mnogi misle da ju gradila jer je ovdje imala – još jednog ljubavnika. Vjeruje se da su i neki drugi Senjani tu u gradu ostali slomljena srca – smiju se domaći na rivi.

Manje je sad važno je li gradila ovu zavojitu cestu zbog sebe i budućih ljubavnih pothvata s kršnim Senjanima ili kako bi pomogla domaćima, ali cesta generacijama mami osmjeh na lice vozačima. Spušta se ovuda i gost koji u Senj dolazi četiri desetljeća.

– Naš Helmut Bork već 40 godina putuje 1.500 kilometara, i natrag, ne bi li došao iz Nordena. Obožava Senj, prvi puta došao je u kamp 1984. godine, i eto ga na plaži  – govore u gradu bure.

Idemo izračunati koliko bi puta gospodin Bork, da dolazi u Joggeru iz dalekog Nordena, grada sa samog sjevera (to mu i ime govori). Za 1.500 kilometara mogao bi do Senja doći bez problema s tek jednim stajanjem za punjenjem rezervoara! Ima ih dva, u plinski stane, u pravilu oko 33 litre, i za to treba izdvojiti 28 eura, a u benzinski rezervoar stane 46 litara i to, po novim cijenama, stoji oko 70 eura. Ravno stotka eura u - dva rezervoara, i s gotovo 80 litara goriva na put. Na otvorenoj cesti Jogger troši između osam i devet litara plina, a na magistrali i autocesti ispod četiri litre benzina. Od Nordena i natrag, s tri odlaska na benzinsku postaju, eto i 3.000 kilometara prevaljenih do ljetovanja. Za dionicu treba, samo vožnje, preko 34 sata.

Kad smo već kod dugih vožnji, poznata je ona na jedrenjaku Santa Maria, a i tu vožnju Senjani rado spominju:

– U doba kad je Kristofor Kolumbo tek otkrivao Ameriku, mi smo u Senju već tiskali knjige! Riječ je o knjizi "Senjski misal", debeloj poput Biblije – govore u gradu pod Nehajem.

I tu Jogger ima što reći, jer peterosjed čija je cijena 22.140 eura, ima toliko veliki prtljažnik s 829 litara, koji se može proširiti do vrtoglavih 2.000 litara, da se u njemu može voziti - stotine knjiga, pa i manji tiskarski stroj! Nije ni čudo da je Jogger s ovim motorom koji pokreću i benzin i LPG-om, zbog prostora i niske potrošnje, san taksista i velikih obitelji diljem svijeta. Uzmeš sve što imaš, staviš u automobil, napuniš tankove i voziš se danima, možeš i s jednog do drugog kraja kontinenta...

Pogledajte na vecernji.hr