neizostavni klasik

RECEPT DANA Pripremite se za blagdane uz medenu orah pitu

@ankica_torte_i_kolaci
04.12.2024.
u 09:30

Ova medena orah pita najbolja je kada se dobro ohladi i stisne, a svi okusi se povežu. Uživajte u ovom slatkom okusu meda i oraha!

Medena orah pita je savršen spoj bogatog okusa meda i hrskavih oraha, a uz ovaj recept food blogerice @ankica_torte_i_kolaci dobit ćete neodoljiv desert koji će oduševiti svakog ljubitelja slastica. Mekane kore, sočan biskvit od oraha i kremasti nadjev čine ovu pitu ne samo vizualno privlačnom, već i neodoljivo ukusnom. Ovaj recept je idealan za sve prilike – od obiteljskih okupljanja do svečanih večera, a uz to je jednostavan za pripremu. Ako ste ljubitelj klasične medene pite, sigurni smo da će vam ovaj recept postati omiljeni, jer uz dodatak oraha, pita dobiva posebnu notu koja je prava poslastica za nepce.

Sastojci:

Za kore:

  • 450 g brašna
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 g masti
  • 5 žlica mlijeka
  • 3 žlice meda
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo (ili sode bikarbone)

Za biskvit od oraha:

  • 4 jaja
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 4 žlice mljevenih oraha

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 10 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 11 žlica gustina
  • 2-3 žlice meda
  • 1 maslac ili margarin

Priprema: Pomiješajte sve sastojke za kore (brašno, šećer u prahu, mast, mlijeko, med, jaje i prašak za pecivo) i umijesite glatko tijesto. Ostavite ga pola sata u hladnjaku. Nakon toga, podijelite tijesto na dva dijela, svaki razvaljajte u veličinu pleha (30×35 cm) i pecite na 180°C oko 8 minuta. Za biskvit od oraha odvojite bjelanjke od žumanjaka. Umutite bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg, zatim dodajte jedan po jedan žumanjak. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i mljevene orahe te sve lagano umiješajte u smjesu od bjelanjaka. Izlijte smjesu u pleh (30×35 cm) i pecite na 180°C oko 15 minuta.

Krema: U velikoj tavi ili loncu, zagrijte mlijeko, šećer, vanilin šećer i gustin te kuhajte dok se ne zgusne. Kad se krema zgusne, maknite je s vatre, dodajte med i maslac (ili margarin) i dobro promiješajte. Podijelite kremu na dva dijela i ostavite da se ohladi. Na prvu koru rasporedite polovicu kreme, zatim stavite biskvit od oraha, prelijte preostalom kremom i pokrijte drugom korom. Na kraju, pospite šećerom u prahu.

GALERIJA: RECEPT DANA Imamo 7 recepta za jela koja se spremaju za pola sata i koštaju svega nekoliko eura

1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije