UŠTEDI I PLANIRAJ

Štednjom do dvotjednog učenja jezika u inozemstvu

Foto: Thinkstock
Štednjom do dvotjednog učenja jezika u inozemstvu
20.07.2015.
u 09:46
Štednja nikad nije loša ideja i uvijek je odličan način da ostvariš (ili kupiš) nešto što ti je ovog trenutka nedostupno. Najteže je krenuti štedjeti, no kada jednom kreneš sve se mijenja i tvoji ciljevi i snovi postaju realnost.
Pogledaj originalni članak

Adrijana je jedna od vrijednih pčelica, kojoj se štednja itekako isplatila. Naime, Adrijana se ovog ljeta sprema otići u London na dva tjedna učenja jezika. Ide u prvi razred jezične gimnazije i smatra da će boravkom u britanskom koledžu usavršiti znanje engleskoga jezika. Tome se veselila šest godina. Naime, upravo joj je toliko trebalo da uštedi petnaestak tisuća kuna, koliko stoji njezin londonski tečaj.

- Nije mi bilo teško odreći se sladoleda ili nove majice i džeparac staviti u kasicu. I novac koji sam dobivala za rođendan od bake i djeda te ostale rodbine uvijek sam stavljala na štednju. Naravno, mama i tata su redovito u moju kasicu ubacivali svakog ‘medu’ (kovanica od pet kuna) kojeg su zatekli u svom novčaniku, a povremeno i više od toga. Novac sam iz kasice redovito nosila na sigurno - u banku, a k tome sam ostvarila i kamatu. Na kraju se skupila prilična svota, pa su roditelji morali tek nešto malo dopuniti i, evo me, za mjesec dana putujem – kaže oduševljeno Adrijana.

Uistinu, štednja je odličan način da ostvariš nešto što ti je ovog trenutka nedostupno jer je preskupo. No, ako si postaviš cilj i svakoga dana uštediš barem jednu kunu, uvidjet ćeš da tvoj štedni račun u banci raste, a cilj ti je svakim danom sve bliži. Dogovori se sa sobom da ćeš tjedno ili mjesečno nešto novca staviti na stranu. Iznenadit ćeš se kako je to dobar osjećaj i kako ušteđevina može dobro doći upravo kada ti je najpotrebnija. Tako možeš uštedjeti za nove tenisice, ali i za novo računalo ili pametni telefon.

Možeš, kao Adrijana, novac iskoristiti za odlazak u inozemstvo i učenje stranih jezika, ali i na maturalac ili bilo što drugo što te veseli. A ušteđeni novac možeš i oročiti, pa ga tako još uvećati. Treba ti samo dobar motiv i dobar plan. Kreni već danas.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr