KOLUMNA “PREHRANA PO BOLESTIMA”

Što jesti ako bolujete od raka?

Foto: Thinkstock
Što jesti ako bolujete od raka?
20.05.2015.
u 14:15
Prehrambeni status bolesnika je iznimno bitan kod liječenja malignih bolesti.
Pogledaj originalni članak

Mnogi znanstvenici vjeruju da većina onkoloških oboljenja proizlazi iz promjena u genskoj ekspresiji, koje tada promiču daljnje promjene u DNK.

Onkologija je područje medicine koje se bavi prevencijom, dijagnostikom i terapijom raka i tumora. Novu, abnormalnu nakupinu tkiva u organizmu nazivamo tumor. Tumor kao takav se može klasificirati kao benigan ili dobroćudan te maligan ili zloćudan. Maligna oboljenja su problem, jer označavaju tkivo koje uglavnom metastazira i 'napada' ostala tkiva u organizmu. Uzrok onkoloških bolesti nije do kraja razjašnjen, međutim smatra se da rak uzrokuju sljedeći vanjski i unutrašnji čimbenici:

Vanjski čimbenici onkoloških bolesti:

  • Pušenje
  • Izloženost raznim kemijskim supstancama (npr poliklorirani bifenili, boje, ljepila)
  • Infektivne bolesti (npr, bakterije, paraziti, virusi)
  • Određeni lijekovi
  • Zračenje
  • Razni kemijski sastojci koji se nalaze u hrani i piću (npr. aflatoksin, heterociklički amini, policikličkih aromatski ugljikovodici, N-nitrozo spojevi).

Istraživanja su pokazala da se otprilike 35 posto od ukupno dijagnosticiranih tumora kod muškaraca te čak do 60 posto kod žena u razvijeni zemljama može povezati s prehranom.

Foto: Ordinacija.hr
Unutrašnji čimbenici onkoloških bolesti su:

  • Nasljedne mutacije
  • Oksidativni stres
  • Upale
  • Endokrine tegobe

Mnogi znanstvenici vjeruju da većina onkoloških oboljenja proizlazi iz promjena u genskoj ekspresiji, koje tada promiču danje promjene u DNK.

Važnost prehrane kod onkoloških bolesnika

Prehrambeni status bolesnika je iznimno bitan kod liječenja, ali i samog ishoda onkoloških bolesti. Loš prehrambeni status, a pod time se primarno misli na pothranjenost, zapravo je čest suputnik terapije. Gubitak tjelesne mase i pothranjenost su prisutni kod velike većine bolesnika te čak 20 posto bolesnika umire zbog pothranjenosti, a ne same bolesti. Pothranjenost može biti rezultat bolesti, ali i posljedica korištenja antineoplastičnih lijekova. Nuspojave koje se javljaju kod liječenja onkoloških bolesti (kemoterapija, zračenja, imunoterapije, operacije) također doprinose nastanku pothranjenosti. Najvećem riziku od pothranjenosti su izloženi bolesnici s tumorom probavnog sustava (želuca, debelog crijeva, rektuma, jetre, gušterače) i pluća. Prehrana stoga igra jako bitnu ulogu kod liječenja onkoloških bolesnika.

Prehrambene preporuke kod onkološke prehrane

  • Prehrana treba biti sastavljena na način da zadovolji energetske i hranjive potrebe onkološkog bolesnika: dodatno uzimajte hranu koja ima visoku energijsku i hranjivu vrijednost: med, svjež sir, jogurte s probiotikom, kefir, maslinovo ulje, jaja, orašasti plodovi, maslac..
  • Foto: Ordinacija.hr
    Ukupan energijski unos hrane na dan bi trebao zadovoljavati barem 2000 kcal/dan.
  • Konzumirajte razno voće ili sokove od voća i povrća jer su izvor visoko vrijednih tvari. Cilj je pojesti najmanje tri komada voća na dan te kod glavnog obroka imati barem 1/3 tanjura napunjenu zelenim, lisnatim povrćem (špinat, kelj, blitva, salata..). Uvijek se preporučaju mali i česti obroci. Razlog tome je da prilikom liječenja, osobe često imaju tegobe sa unošenjem hrane, smanjenim pražnjenjem želuca i sporijom probavom, stoga su mali, ali česti obroci najbolji izbor.
  • Hrana treba biti dobro kuhana
  • Smanjiti unos crvenog mesa i mlijeka
  • Izbjegavajte sirovu ribu, meso, nepasterizirane sireve, sirovo i neoprano voće i povrće
  • Izbacite slatkiše i slastice, osim u posebnim prigodama
  • Preporuča se uvijek uzimati prehranu na usta, osim kod poteškoća pri gutanju i bolnih afti.
  • Koliko je moguće, imajte redovnu tjelesnu aktivnost
  • Hranu koja izaziva mučnine izbjegavati
  • Dodatke prehrani uzimati nakon savjetovanja sa liječnikom i/ili nutricionistom

Nekoliko recepata:

Čaj od đumbira zaslađen medom: kockicu đumbira stavite u šalicu i prelijte vrućom vodom. Ostavite 15-ak minuta i lagano zasladite medom.

Radite sok od cikle. Cikla je bogata raznim spojevima koji imaju interesantan učinak na organizam, uključujući i dušikov oksid. Napravite bistri sok od cikle, a po želji možete dodati jabuku i/ili mrkvu.

Napravite smoothie od svježeg špinata, banane i jogurta s probiotikom. Sve izmiksati štapnim mikserom.

Dodatni savjeti kod onkološke prehrane

Foto: Ordinacija.hr
Što napraviti kod smanjenog apetita?

  • Obroci trebaju biti privlačni vizualno, mirisom i okusom.
  • Konzumirajte hranu visoke hranjive vrijednosti: fokus stavite na kvalitetne bjelančevine (pileće i pureće meso, mahunarke, sir, jaje) uz dodatak maslinovog ulja i povrća.

Što napraviti kod mučnine i povraćanja?

  • Hranu konzumirajte uvijek na sobnoj temperaturi
  • Unosite dovoljno tekućine (najmanje pet čaša vode na dan)
  • Izbjegavati hranu koja je pržena u dubokom ulju (pohano, prženo)
  • Izbjegavajte ležeći položaj odmah nakon jela
  • Težište prebacite na fermentirane mliječne proizvode poput jogurta, kefira a smanjite unos mlijeka

Gubitak tjelesne mase (anoreksija – kaheksija)

Preporuka je konzumirati hranu koja ima puno energije i hranjivih tvari(meso, riba, perad, jaja, punomasno mlijeko, sir, krem juhe, sladoled, jogurt, povrće, deserti)

Izvor: Marian, M. Roberts S. (2010) Clinical Nutrition for Oncology Patients. Jones and Bartlett Publishers, LLC. Massachusetts.
Parkin DM. Global cancer statistics in the year 2000. Lancet Oncol 2001; 2(9):533-543.Ray A. Cancer preventive role of selected dietary factors. Indian J Cancer 2005; 42(1):15-24.

Diana Gluhak, mag. nutr.
Konzultant za nutricionizam

www.dianagluhak.eu
mail@dianagluhak.eu

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr