zdravlje na tanjuru

Što jesti? Prijedlog tri menija za fleksitarijance

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Što jesti? Prijedlog tri menija za fleksitarijance
10.02.2014.
u 13:55
Fleksitarijanci su osobe koje uglavnom jedu hranu biljnog podrijetla, a povremeno i prigodno jedu meso.
Pogledaj originalni članak

Fleksitarijanstvo kao termin nastalo je prije deset godina, no još uvijek malo ljudi doista zna o čemu je tu riječ. Pojednostavljeno rečeno, fleksitarijanci su osobe koje uglavnom jedu hranu biljnog podrijetla, a povremeno i prigodno jedu meso.

Nutricionistica Darija Vranešić Bender pripremila je tri menija za fleksitarijance.

1. Jelovnik bez namirnica životinjskog podrijetla

Doručak

– 1 kriška kruha od cjelovitih žitarica

– 1,5 žlica maslaca od badema ili kikirikija

– 1 jabuka

Ručak

– vegetarijanski burger (pecivo od cjelovitih žitarica, sejtan-odrezak, 1/4 avokada u kriškama, 1/4 šalice klica)

– 1 naranča

Međuobrok

– 3 koluta ananasa, nezaslađena

– 2 žličice ušećerenog đumbira

– 2 žličice sjeckanih oraha

Večera

– povrće u woku s tofuom: miješano povrće brzo prženo u woku na dvije žličice ulja od kikirikija s kockicama tofua i malo ribanog đumbira

– 1 šalica kuhane smeđe riže

Napomena: u određenim situacijama vege-burger može postati, primjerice, tortilja s komadićima mesa i povrćem ili večernji wok može sadržavati i meso ili plodove mora

2. Jelovnik u koji je uključeno mlijeko i mliječni proizvodi

Doručak

– 2 kriške kruha sa suncokretovim sjemenkama

– topljeni sir, 45 g

– svježa paprika

– banana

Međuobrok:


– 150 g pudinga od soje

– šaka orašastog i suhog voća po želji

Ručak

– Varivo od brokule ili cvjetače

– 1 tanjur (namirnice

– 2 zdjelice brokule ili cvjetače, 2 zdjelice narezanog korijena celera, 1 zdjelica smeđe riže, 1/2 žličice timijana, 1/2 žličice mažurana, 1/2 žličice crvene paprike u prahu, 1 žlica maslinova ulja, sol.

Priprema: rižu napola skuhamo i zatim dodamo ostale sastojke. Na kraju dodamo ulje. Ako varivo nije gusto, uzmemo jedan dio, izmiksamo i ulijemo natrag)

– 150 g odrezaka od soje

– kriška integralnog kruha

Međuobrok


– voćni jogurt

Večera

– 180 g kuhanog slanutka s peršinom

– bukovače pripremljene na roštilj-tavi, 150 g

– umak od jogurta i zelene metvice

– 150 g kupus-salate začinjene s maslinovim ili bučinim uljem i limunovim sokom

Napomena: u određenim situacijama odrezak od soje može postati odrezak od mesa peradi ili manji komad crvenog mesa (npr. teleći odrezak ili biftek)

3. Jelovnik u koji je uključena riba

Doručak

– heljdina ili zobena kaša u 3 dL „mlijeka“ od zobi

– čaj

Međuobrok– voćni kompot, 3 dL

– 2 rebra tamne čokolade

Ručak

– file tune pripremljen na gril-tavi na maslinovu ulju, 250 g

– blitva s češnjakom i maslinovim uljem (2 žlice), 300 g

– 6 maslina

Međuobrok

– čaj od šipka– žlica meda s propolisom i matičnom mliječi

– zdjelica orašastih plodova i sušenog voća

Večera

– 100 g kuhane riže s pirjanim tikvicama i kozicama, češnjakom i maslinovim uljem

– čaša soka od mrkve

– 2,5 dL

>>Mi smo fleksitarijanci: Vegetarijanci koji povremeno kao prilog jedu meso

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.