pripazite..

Što se događa ako pospremite posuđe dok je mokro? Evo što kažu stručnjaci

Foto: Shutterstock
Što se događa ako pospremite posuđe dok je mokro? Evo što kažu stručnjaci
09.04.2023.
u 20:54
Odlaganje posuđa dok je još mokro česta je pogreška koja može dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Srećom, postoji sigurno i jednostavno rješenje za ovaj problem
Pogledaj originalni članak

Vaša kuhinja može biti srce vašeg doma, ali može biti i nulta točka za širenje ozbiljnih bolesti. To je zato što prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 48 milijuna ljudi svake godine oboli od bolesti izazvanih hranom, 128 000 ih se hospitalizira zbog tih bolesti, a 3 000 umre od njih.Bakterije se mogu širiti na bezbroj načina u vašoj kuhinji, a liječnici kažu da može predstavljati opasnost kada se najmanje nadate - na primjer, nakon što ste oprali suđe, piše Best Life

Upozoravaju da je odlaganje posuđa dok je još mokro česta pogreška koja može dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Srećom, postoji sigurno i jednostavno rješenje za ovaj problem. Čitajte dalje kako biste saznali kako držati bakterije podalje dok perete suđe i zašto je to toliko važno.

Odlaganje mokrog posuđa može dovesti do bakterijske kontaminacije: U industriji usluživanja hrane, slaganje jela bez potpunog sušenja poznato je kao 'mokro gniježđenje'. Stručnjaci kažu da ova praksa može biti opasna, jer dugotrajna vlaga može potaknuti rast bakterija i drugih klica. "Mnogi se ljudi usredotočuju na učinkovito pranje posuđa kako bi uklonili vidljive ostatke hrane, ali također je važno pažljivo osušiti posuđe kako bi spriječili razvoj bakterija i drugih klica na površinama posuđa", kaže Kelly Johnson-Arbor, dr. med., liječnica medicinske toksikologije i medicinska direktorica u Nacionalnom centru za otrove. Ona dodaje da FDA Food Code zahtijeva od restorana da suše posuđe, pribor za jelo i drugu opremu za posluživanje hrane na zraku umjesto da ih suše ručnicima ili odlažu mokre.

Što dulje ostavljate posuđe mokro, ono postaje više kontaminirano: Johnson-Arbor napominje da ako koristite svježe oprano posuđe koje nije potpuno osušeno, "rizik od prijenosa bolesti vjerojatno je nizak". Međutim, oprano posuđe koje je ostalo mokro dulje vrijeme može sadržavati opasne razine bakterija, kaže ona. "U jednoj studiji iz 2001. istraživači su mjerili rast bakterija na prljavim, na zraku osušenim i mokrim tanjurima pronađenim u bolničkoj kuhinji. Istraživači su otkrili da su zrakom osušeni tanjuri sadržavali slične razine bakterija kao i mokro ugniježđeni tanjuri u prva 24 sata nakon pranja. Međutim, do 48 sati nakon pranja, mokro ugniježđeni tanjuri sadržavali su značajno više bakterija nego zrakom osušeni tanjuri , što sugerira da produljeno mokro gniježđenje posuđa može biti faktor rizika za rast i prijenos bakterija", objašnjava ona.

Ovo su vrste bakterija koje se obično nalaze na mokrom posuđu: Postoji nekoliko vrsta bakterija koje će vjerojatno kontaminirati vaše posuđe ako ga ne osušite. "Posuđe vjerojatno sadrži klice koje se obično nalaze u rukama i ustima ljudi koji ga koriste. Takve bakterije uključuju Staphylococcus i Streptococcus vrste", kaže Johnson-Arbor, dodajući da one mogu uzrokovati razne bolesti kod ljudi, uključujući rane, kožu infekcije i sepsa. "Posuđe koje se koristi u bolnicama, staračkim domovima ili drugim medicinskim ustanovama može sadržavati druge klice, uključujući bakterije koje uzrokuju bolesti ili gljivične vrste kao što je Candida auris, ako se ne dezinficira i ne osuši na odgovarajući način", dodaje ona.

Ovo je najbolji način za sušenje posuđa: Iako sušenje posuđa ručnikom može brzo eliminirati vlagu, Johnson-Arbor kaže da je najbolji način za sušenje posuđa da ga temeljito osušite na zraku na rešetki. "Korištenje ručnika za sušenje posuđa može proširiti klice na čiste površine posuđa, a mokro gniježđenje stvara vlažnu okolinu između posuđa u kojem klice mogu rasti i napredovati", kaže ona. Zapravo, prema studiji iz 2013. objavljenoj u International Journal of Environmental Research and Public Health, bolesti koje se prenose hranom, kao što su E. coli i Salmonella, mogu živjeti na krpama za posuđe 48 sati ili više. Istraživački tim primjećuje da dok 92 posto potrošača koristi kuhinjske krpe i spužve kao dio svoje rutine čišćenja posuđa, samo devet posto ih mijenja svakodnevno, brzinom koja bi smanjila bakterijsku kontaminaciju. U međuvremenu, korištenje samostojeće police pruža sterilnije okruženje za sušenje posuđa, manje sklono kontaminaciji. 

Kuhar otkrio dva predmeta koja uvijek trebate imati u svojoj kuhinji: Bez toga ne možete!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.