rađaju sve starije

Što su trudnice starije, češće rađaju blizance

Foto: Flickr CC
Što su trudnice starije, češće rađaju blizance
12.04.2012.
u 15:42
Blizance su češće rađale fizički snažnije žene, a njihove su im fizičke karakteristike vjerojatno omogućile prosljeđivanje dvostrukog broja svojih gena
Pogledaj originalni članak

U posljednjih 30 godina udvostručio se broj blizanaca rođenih u SAD-u, zaključili su znanstvenici na sveučilištu u Michiganu. Sada je svaka 30. beba blizanac, dok je prije 30 godina blizanac bila svaka 53. beba. Povećao se i broj rođenih trojki. Od svake 2702. bebe prije 30 godina do svake 651. bebe danas. Povećanje broja blizanačkih trudnoća zabilježeno je kod trudnica svih godina. No uzrok pojave većeg broja blizanaca je broj žena koje rađaju poslije 30. godine, ali i podvrgavanju umjetnoj oplodnji.

Časopis Proceedings of the Royal Society objavio je rezultate koji pokazuju da žene koje su rodile blizance žive dulje. Znanstvenici sa sveučilišta u Utahu napominju da su koristili podatke za 58.786 žena čak i iz 19. stoljeća, pa se njihovi nalazi ne mogu primijeniti na rezultate koji se odnose na umjetnu oplodnju.

Blizance su, dokazano je, češće rađale fizički snažnije žene, a njihove su im fizičke karakteristike vjerojatno omogućile prosljeđivanje dvostrukog broja njihovih gena.

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.