Ako ste dosad i zazirali od pripreme prhkog tijesta pod izlikom da ne znate vi s brašnom vrijeme je da se oslobodite straha, zasučete rukave i uhvatite se u koštac s dvije najosnovnije namirnice na svijetu - brašnom i vodom. Kad prvi put od tijesta dobijete ono što ste zamislili više vas nitko neće moći zaustaviti - pogotovo u spravljanju ovako ukusnih jela koja svima izmamljuju osmijeh na lice.
Quiche lorraine
Sastojci za tijesto:
250 g glatkog brašna
120 g maslaca
1 jaje
1 velika žlica vrhnja ili milerama
malo soli
Priprema:
Zamijesite klasično prhko tijesto. Pustite ga da malo odmori u hladnjaku. Potom ga razvaljajte u kalup za quiche i tart i neka čeka u hladnjaku (razvaljan) dok vi pripremate nadjev.
Nadjev:
3-4 jaja (ovisno o veličini) razmutite
400 ml vrhnja za kuhanje (dodajte u razmućena jaja)
malo soli, papra
oko 250 g kuhane šunke (narezane na trakice/komadiće/kako vam drago)
oko 100 g preprženog špeka
oko 150 g naribane goude
svježeg ili sušenog vlasca po želji (ovo ne ide u originalu, ovo je moj “touch”)
Priprema:
Nadjev ulijte na ohlađeno tijesto i sve zajedno stavite u zagrijanu pećnicu na otprilike 180 stupnjeva najmanje 25-30 minuta. Možda i 40 min, ali to ovisi o vašoj pećnici. Nakon 25 minuta bacite prvi put oko pa sami ocijenite.
Izgovara se : kis( s kao suma) loren a sluzi se sa zelenom salatom, u francuskoj, za veceru.Pice : pivo ili voda jer ocat salate ubija okus vina.