dm recept

Štrudla od jabuka

Foto: PR FOTO
Štrudla od jabuka
17.02.2016.
u 09:15
Pogledaj originalni članak

Sastojci

Za 4 osobe

  • Tijesto:

  • 250 g pšeničnog brašna

  • 1 prstohvat morske kuhinjske soli

  • 50 g omekšalog, tekućeg maslaca

  • 110 ml mlake vode

  • Punjenje

  • 1 kg kiselijih jabuka

  • sok od 1 limuna

  • 60 g cijelih badema

  • 50 g maslaca

  • 70 g mljevenih lješnjaka

  • 80 g dmBio smeđeg šećera

  • 1 žličica cimeta

  • 60 g grožđica

  • Ostali sastojci :

  • malo ulja za premazati tijesto

  • voda ili rum za omekšanje grožđica

  • kuhinjska krpa i brašno za razvaljati tijesto

  • 80 g omekšalog, tekućeg maslaca za premazivanje

  • papir za pečenje

Priprema

Sve sastojke predviđene za izradu tijesta umijesiti u glatko tijesto. Formirati oblik kugle i pustiti da pokriveno stoji oko 30 minuta. Kako se tijesto ne bi potrgalo, kuglu premazati uljem.

Pećnicu zagrijati na 180 °C .

Oguliti jabuke, razrezati ih na četvrtine, izrezati koštice, zatim narezati jabuke na kockice i pomiješati ih s limunovim sokom. Bademe sitno nasjeckati. U tavi rastopiti maslac. Lješnjake i bademe na tom maslacu popržiti dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Dodati šećer i karamelizirati te začiniti cimetom. Ohladiti. Grožđice namočiti ili u rum ili u vodu dok ne omekšaju.

Veću kuhinjsku krpu posipati brašnom. Na tome razvaljati tijesto i razvući ga dok ne postane potpuno tanko.

Po tijestu podijeliti mješavinu badema i lješnjaka te po toj mješavini posipati jabuke i grožđice. Pomoću krpe na kojoj se razvaljalo tijesto zarolati štrudlu. Premazati rastopljenim, tekućim maslacem. Štrudlu staviti na lim obložen papirom za pečenje te u prethodno zagrijanoj pećnici peći 25 - 30 minuta.

Pogledajte na vecernji.hr