Uobičajeni sastojak za kuhanje mogao bi biti uzrok vaših ekcema, prema novoj studiji. Naime, istraživači s UC San Francisco kažu da prehrana bogata natrijem može povećati šanse za razvoj ekcema. Studija, objavljena u časopisu JAMA Dermatology, otkrila je da samo dodatni gram natrija dnevno, može povećati vjerojatnost pojave ekcema za 22%, piše NY Post.
Ekcem pogađa veliki broj ljudi, a prema studiji, jedan od 10 ljudi dobit će ga tijekom života, prema Nacionalnoj zakladi za ekceme. "Većina Amerikanaca jede previše soli i mogu sigurno smanjiti unos na preporučene razine", izjavila je dr. Katrina Abuabara, autorica studije.
VEZANI ČLANCI:
"Pacijentima može biti teško nositi s napadima ekcema", dodala je Abuabara, izvanredna profesorica dermatologije na UCSF-u, "posebno kada ih ne mogu predvidjeti i nemaju preporuke o tome što mogu učiniti da ih izbjegnu." Za potrebe studije, istraživači su analizirali uzorke urina i medicinsku dokumentaciju više od 215.000 stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva između 30 i 70 godina.
Znanstvenici su mogli utvrditi ima li netko atopijski dermatitis i ozbiljnost stanja iz njegovih medicinskih recepata, te razlučiti koliko natrija je jeo proučavajući njihove uzorke urina. Studija je povezala svaki dodatni gram natrija izlučenog urinom tijekom 24 sata s 11% većim izgledima za dijagnozu ekcema, 16% većim izgledima za aktivno pogoršanje i 11% većim rizikom da će njihovo stanje biti teže.
Zatim su istraživači počeli proučavati američke podatke. Nakon proučavanja 13 000 odraslih u Nacionalnom istraživanju o zdravlju i prehrani, utvrdili su da jedenje samo dodatnog grama natrija dnevno dovodi do 22% veće šanse za aktivni slučaj ekcema.
Nutricionist otkrio: Ovo su tri najgore namirnice koje možete pojesti!