Dok razni karnevali, maškare ili poklade počinju deset do 40 dana ranije, zadnji se utorak prije Pepelnice svake godine obilježava Pokladni utorak; simbolična posljednja velika gozba prije razdoblja korizme i Uskrsa.
Ovo je tajni sastojak za palačinke zbog kojeg će ispasti bolje nego ikad?
U različitim dijelovima Hrvatske Pokladni utorak prolazi u obilježavanju različitih tradicija, a zadnjih se godina i kod nas u neke od njih uvrštavaju i palačinke; čiji Svjetski dan također pada na Pokladni utorak.
Ima naravno smisla da se i njihov dan obilježava baš prije Pepelnice, da bi se 'nadoknadilo' sve što će se propustiti u vrijeme posta i odricanja; pa sutrašnji dan iskoristite kao zadnju priliku za opuštanje i uživanje u hrani koju mnogi izbjegavaju u vremenu korizme.
U Europi je obilježavanje Dana palačinki inače posebno popularno u Velikoj Britaniji gdje je najpoznatija aktivnost utrka koja se u povijesnom britanskom gradiću Olney održava još od 1445. godine.
Navodno ju je slučajno pokrenula jedna Britanka koja je u utorak prije Pepelnice odlučila ispeći palačinke da prije korizme iskoristi sve kvarljive namirnice, a bila je toliko zauzeta pečenjem palačinki da je zaboravila na vrijeme i na misu pa je, čuvši crkvena zvona, izjurila je iz kuće s tavom u ruci...
Ako i sami želite ovaj dan proslaviti kako spada (možda ne s utrkom ali svakako s palačinkama!), portal Good Food ima recept za, kako piše, najjednostavniju pripremu te slastice.
Sastojci:
140 g glatkog brašna
4 jaja
200 ml mlijeka
50 g maslaca, otopljenog
suncokretovo ulje, za pečenje
- Brašno uspite u zdjelu i umiješajte jaja dok smjesa ne postane glatka. Postupno dodajite mlijeko i nastavite mutiti dok smjesa ne bude potpuno bez grudica.
- Umutite otopljeni maslac. Tavu za palačinke stavite na srednju vatru i prebrišite nauljenim kuhinjskim papirom. Stavite malo tijesta u tavu, naginjući posudu da se smjesa pomakne po tavi i izlijte višak. Pecite oko 30 sekundi dok ne porumeni, a zatim ju okrenite i isto pecite s druge strane. Poslužite s omiljenim nadjevom.
Pizza je zdraviji doručak od pahuljica!