Koliko često je previše?

Svađate li se prečesto sa svojim partnerom? Evo što kažu stručnjaci

Foto: shutterstock
Svađate li se prečesto sa svojim partnerom? Evo što kažu stručnjaci
10.10.2024.
u 16:30
Ako se svaki dan svađate s partnerom i to utječe na vašu sposobnost povezivanja ili na stabilnost života izvan veze, možda se svađate previše.
Pogledaj originalni članak

No, prije nego što se zabrinete da je vaša veza osuđena na propast zbog četiri svađe koje ste imali prošlog tjedna, znajte da stalno prepiranje ne mora nužno biti znak problema, piše lifehacker.com. Svi parovi imaju nesuglasice; najvažnije je kako ih rješavate. Mnogi parovi imaju poteškoća u rješavanju sukoba na zdrav i produktivan način. "Često parovi vode istu raspravu iznova i iznova, a da toga nisu ni svjesni. Kontekst se mijenja, ali teme ili korijeni svađe ostaju isti. Parovima je potrebna pomoć da identificiraju i adresiraju te teme kako bi mogli riješiti ono što ih zaista muči", kaže psihoterapeutkinja dr. Maggie Vaughan.

Istraživanja pokazuju da ne postoji neka predefinirana brojka dnevnih, tjednih ili mjesečnih svađa koja bi indicirala da se svađate – previše. Važno je znati da ako se ne osjećate dobro na dnevnoj bazi, osjećate tjeskobu i niste sretni zbog učestalosti svađa u vašoj vezi, možda je vrijeme da nešto promijenite.

VEZANI ČLANCI: 

Na kraju, svađanje ne mora biti negativno. Ako se pravilno rješava, ono može približiti partnere. Pitanje nije toliko koliko svađanja je previše, već je li sukob konstruktivan ili destruktivan. Konstruktivan sukob je onaj koji vodi do rješenja. Destruktivni sukob obično degradira vezu i može uključivati vrijeđanje, laganje ili maltretiranje. Sasvim je sigurno da će u nekom trenutku u vezi doći do svađe. Dobra vijest je da je normalno i zdravo ponekad se naljutiti na partnera, sve dok se to ispravno rješava. Kada osjetite da vam bijes raste, pokušajte se povući korak unazad i usredotočiti na sljedeće korake.

U trenucima žestine lako je izgovoriti stvari bez razmišljanja, ali prepoznavanje trenutka i pauza prije govora omogućit će vam da svoje probleme preformulirate na učinkovitiji način. "Nemojte dopustiti da se svađe eskaliraju do točke u kojoj štete vezi", kaže autor i savjetnik za veze Brad Browning. "Držite se teme, ne povisujte glas i saslušajte međusobno stajalište prije nego što odgovorite." To također znači biranje empatičnih izraza umjesto uvredljivih ili pogrdnih izjava. Važno je pažljivo govoriti tijekom svađa i biti svjestan svojih riječi kako biste svoju poruku jasno prenijeli.

VEZANI ČLANCI: 

Iako je važno izraziti svoje potrebe, jednako je važno slušati s punom pažnjom. Slušajte probleme svog partnera i pokušajte ne upasti u zamku obrambenog stava. Umjesto toga, postavljajte pitanja kada vam nešto nije jasno kako biste bili sigurni da ste na istoj valnoj duljini. Teško je u žaru trenutka učinkovito slušati druge, ali to je također nužno za uspjeh veze. Ako se usredotočite na slušanje partnerovog stajališta, omogućit će vam da bolje sagledate situaciju i uzmete u obzir emocionalne potrebe svog partnera umjesto da pokušavate "pobijediti" u svađi.

Ponekad, kada upadnemo u začarani krug prepiranja ili svađanja, zaglavimo u ciklusu površinskih rasprava umjesto da prepoznamo pravi problem. Najbolji način da identificirate korijen sukoba je da prepoznate svoje potrebe i naučite što vas uvijek vraća na isto. Svi imamo osnovne potrebe u vezama, ali te potrebe nisu iste za sve. Kada te potrebe nisu zadovoljene, nezadovoljstvo se može prikrasti u svaku svađu. Na primjer, prigovaranje o tome da smeće nikad nije izneseno moglo bi imati dublje značenje.

Možda ste ljuti na partnera jer ne obavlja svoj dio kućanskih poslova jer ste preopterećeni poslom ili ste imali stresniji dan nego inače. Pauza i razumijevanje odakle dolazi vaš bijes je ključna. Pokušajte koristiti izjave poput "Osjećam se preopterećeno i nedovoljno cijenjeno kada ne pomažeš s kućanskim poslovima" ili "Osjećam se tjeskobno kada se ne javiš". Korisno je usmjeriti fokus na sebe umjesto da odmah okrivljujete partnera. To će pomoći partneru da se ne brani i otvoriti dijalog na smisleniji i način orijentiran rješenju.

VEZANI ČLANCI: 

S druge strane, izbjegavanje sukoba može prouzročiti više štete nego koristi. Izbjegavanje sukoba može s vremenom pogoršati problem i dovesti do nagomilanih zamjerki. Ako se ne potrudite komunicirati svoje potrebe i razgovarati o problemima s partnerom, problem će se samo nastaviti manifestirati na druge načine. Nažalost, izbjegavanje problema nikada ga ne rješava. Ako i dalje imate poteškoća u postizanju konstruktivnog rješenja, možda je vrijeme da razmislite o terapiji za parove. "Parovima može biti potrebna pomoć u identificiranju i adresiranju tema kako bi mogli riješiti ono što ih zaista muči", rekla je Vaughan. "Terapija pomaže partnerima da razviju vještine za bolje razumijevanje i podržavanje jedno drugog, što ih s vremenom čini bližima." Imajte na umu da sretni parovi nisu bez sukoba, već znaju kako navigirati kroz teške trenutke zajedno. Na kraju, ako ostanete prisutni tijekom svađa i radite na gore navedenim koracima, bit ćete na putu prema zdravom temelju za svoju vezu.

Žena priznala: 'Moj muž odlazi kod eskort dama svaki put kad se posvađamo'

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.