ima tu svega...

Svatko ima svoje rituale, ali ovo je definitivno 10 najčudnijih praznovjerja nogometaša

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
ARHIVA - 2021. UEFA Europsko prvenstvo 2020, Engleska - Hrvatska
Foto: Kim Klement Neitzel/REUTERS
MLS: Inter Miami CF at Orlando City
Foto: PIERRE ALBOUY/REUTERS
Champions League - Round of 16 Draw
Foto: Mike Egerton/PRESS ASSOCIATION
Missing Headline 2024-06-06
Foto: RODRIGO ANTUNES/REUTERS
International Friendly - Portugal v Ireland
Foto: Arne Dedert/DPA
Mesut Özil ends his soccer career
Foto: Michael Baucher
Inauguration de l'espace Michel Hidalgo au Centre National du Football de Clairefontaine (Yvelines)
Foto: Tiziano Ballabio/IPA Sport / ipa-agency.net
Italian soccer Serie B match - Como 1907 vs Cosenza Calcio
Foto: shutterstock
Foto: Johan Cruyff/Facebook
Foto: shutterstock
14.06.2024.
u 11:30
Pogledaj originalni članak

Sport je često težak, nepredvidljiv i sa sobom nosi razne emocije - od neizmjerne sreće do ogromne tuge. Nije ni čudo što nogometaši čine sve što mogu kako bi bili najbolji, od prehrane do treninga i krajnje čudnih napora. Igrači toliko žele pobijediti u utakmicama da se često okreću raznim ritualima prije utakmice u nadi da će im to dati prednost na terenu. A, ako mislite da će nešto tako jednostavno kao što je zadržavanje istog sjedala u momčadskom autobusu utjecati na rezultat, pričekajte dok ne pročitate koliko daleko su neki igrači išli kako bi osigurali pobjedu, piše KhelNow. 

10. Luis Suarez: Nekoliko sezona u obrani Barcelone ovaj je igrač gotovo uvijek nosio plavi zavoj na desnom zglobu. Bio mu je omotan oko palca iako se znalo da nema problema ni ozljeda ni s jednim dijelom tijela. Suarez je smatrao da mu zavoj donosi sreću povez te mu je to postala navika. Gotovo nikada nije zaboravio nositi ovaj zavoj, čak ni kad je nosio dres dugih rukava. Ali, to nije sve. Prije ulaska u teren Suarez ‘pomiriši’ tetovaže na svojim rukama te smatra da mu to pomaže u pobjedama. 

9. John Terry: Terry je imao sretan par kostobrana koje je nosio čak deset sezona, ali i niz drugih rituala prije utakmica. Nekadašnji kapetan Chelseaja svaki je put sjedio na istom sjedalu u autobusu. Rekao je: ‘Vrlo sam praznovjeran i, što se mene tiče, ako pobijedimo u utakmici onda to dodam svom sljedećem praznovjerju’. Također je lijepio svoje čarape točno 3 puta.

8. Jack Grealish: Tijekom sezone promocije Aston Ville 2018-19, Jack Grealish je postao pomalo praznovjeran u pogledu kopački koje je nosio. Nakon što je zabio nekoliko golova i pomogao svojim suigračima iz Vile po povratku nakon ozljede, playmaker je odlučio da su to sretne kopačke kopačke. Grealish je nastavio nositi isti par, promijenivši ih tek nakon što je klub izborio mjesto u Premier ligi.

7. Cristiano Ronaldo: Peterostruki osvajač Zlatne lopte i jedan od najvećih igrača svih vremena - to je ono što vam padne na pamet kada čujete njegovo ime. Iznenađujuće je vidjeti Ronalda na ovoj listi jer je mnogo puta rekao da vjeruje u naporan rad i ništa drugo, ali ima i on neka praznovjerja. Naime, on se mora prvi iskrcati iz aviona kada ide na utakmice, mora biti zadnji u tunelu i prvo zakoračiti s desnom nogom na teren te skočiti. 

6. Mesut Özil: Bivša zvijezda Gunnersa, koja je osvojila La Ligu, FA kup i Svjetsko prvenstvo, priprema se za utakmice tako da više puta zaveže nekoliko čvorova od vezica svojih kopačka. Također, uvijek prvo mora obući desnu kopačku. 

5. Raymond Domenech: Domenech je imao poseban problem s igračima u horoskopskom znaku škorpiona u svojim momčadima, nazivajući ih nepromišljenima, nepouzdanima, problematičnima i željnima pažnje. Time je faktički završio karijeru Roberta Piresa. Tadašnji trener, Raymond Domenech, bio je veliki pobornik zvjezdanih znakova i astrologije, i zapravo je dopustio da mu to diktira odabire momčadi. Pokazao je svoju ekscentričnost odgovorivši na ispadanje s Eura 2008. tako što je zaprosio svoju djevojku na terenu i gledajući pobunu iduće dvije godine – ali svi se je to uredu u usporedbi s njegovom ovisnošću o astrologiji.

4. Cesc Fabregas: Poznati vezni igrač četiri (njegov sretan broj) je puta ljubi prsten koji mu je žena dala prije nego što ga je skinuo. Rekao je da uopće nije praznovjeran, ali smatra da mu ta navika donosi sreću.

3. Phil Jones: Za čovjeka kojeg je mučila nesreća tijekom većeg dijela njegove karijere, čini se pomalo smiješnim misliti da je Phil Jones praznovjeran. Branič Manchester Uniteda priznao da je imao 'glupi' ritual prije utakmice; Jones bi odlučio koju će čarapu prvu obuti na dan utakmice, ovisno o tome je li United igrao kod kuće ili u gostima. Ako su igrali kod kuće, a njihovo je ime na popisu utakmica bilo s lijeve strane, tada bi Jones prvo obuo lijevu čarapu. Ako su igrali u gostima, prvo bi navukao desnu čarapu.

2. Johan Cruyff: Bio je ovisan o nizu opsesivnih rituala prije utakmice, uključujući to da je uvijek mora udariti svog vratara Gerta Balsa u trbuh prije početka utakmice. Ako to nije bilo dovoljno, tada bi otišao prema protivničkoj polovici i pljunuo svoju žvakaću gumu na njihovu stranu terena. Tijekom finala Europskog kupa 1969., Cruyff je Balsa udario svojim uobičajenim udarcem, a zatim otišao prema protivničkoj polovici kako bi pljunuo žvakaću gumu. Tek tada je Nizozemac shvatio da je zaboravio uzeti žvakaću gumu i Ajax je na kraju poražen 4-1.

1. Pele: Pele se može smatrati jednim od najboljih nogometaša svih vremena, ali Brazilac je doživio rijedak pad forme u Santosu sredinom 1960-ih. Napadač je tada unajmio detektiva da mu pronađe stari dres i tjedan dana kasnije ona je vraćena – a njegova forma se odmah popravila. Ali, ono što je detektiv izostavio bila je činjenica da zapravo nije uspio u potrazi za tim dresom i umjesto toga dao je trostrukom pobjedniku Svjetskog kupa dres koji je koristio u prethodnoj utakmici. Ipak, legenda se vratila u formu i ponovno počela zabijati.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.