PRAVA STRAST

Sve sastojke za naše rakije uzgajamo isključivo vlastitim rukama

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
04.12.2019.
u 15:43
Najprije su likere radili za prijatelje, a kad su shvatili da ih traže i njima nepoznati ljudi, odlučili su registrirati svoj OPG
Pogledaj originalni članak

Svaka večera bolje sjedne uz finu čašicu aperitiva prije jela. S tom mišlju posao je pokrenuo bračni par Jelena i Bero Tomljanović koji stoje iza obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Santa Clara. Domaćim rakijama i likerima od inovativnih, neobičnih i limitiranih okusa nepca svojih kupaca zadovoljavaju već devet godina.

– Sve je počelo kad smo bili u Rimu i svuda oko nas pio se limoncello. Tada nam je sinula ideja što bi se još moglo napraviti s puno domaćeg i neprskanog limuna. Moj otac iz zabave se bavio proizvodnjom rakije, iako ne popije ni gutljaj. Uz njegovu pomoć, od savjeta, opreme, materijala i kontakata, proizveli smo svoj prvi liker, i to od limuna. No, za razliku od limoncella, koji se radi od korice limuna, mi smo naš liker napravili od svih dijelova tog voća – objašnjava bračni par iz Svete Klare. Dalje je sve krenulo, kažu, nekim prirodnim tijekom. Prvo su ih probali prijatelji na druženjima pa su likere i poklanjali.

– Suprug je grafički dizajner pa je napravio i našu etiketu. Nakon toga počeli smo proizvoditi rakiju od ekološkog meda. Prijatelji su počeli tražiti naše likere, inzistirali su na kupnji pa su nam se počeli javljati i nepoznati ljudi. Tada smo registrirali svoj OPG i počeli širiti ponudu – objasnila je Jelena Tomljanović. Dobar glas daleko se čuje, a vijest o kvaliteti njihovih likera munjevito je obišla cijelu Hrvatsku pa danas tako iza sebe imaju na tisuće zadovoljnih, kupaca, a prodaja se odvija putem narudžbi. Iza te kvalitete stoji mnogo truda pa tako sve sastojke za rakije bračni par uzgaja na vlastitim nasadama i sve po ekološkim principima. Razne kulture voća rastu na 18 hektara zemlje.

Foto: Privatni album

– Najzahtjevniji, ali i najzabavniji dio je proces proizvodnje. Kao bazu za naše likere koristimo komovicu te u nju dodajemo voće, šećer ili med. Sve to macerira se minimalno tri mjeseca. S obzirom na to da je naša proizvodnja potpuno craft, odnosno handmade, sve to voće se filtrira kroz fina sita ili gaze. Tada su likeri spremni za punjenje – objašnjava bračni par. Svaku od tih boca pune, čepe i etiketiraju ručno.

Tako nastane na desetke okusa koje imaju u ponudi, a jedni od najomiljenijih i najprodavanijih su “crna kruška”, koja se radi od stare sorte tepke, koja je iznutra crna, te liker od meda i mente “Medicament” koji na etiketi ima fotografiju iz obiteljskog albuma Tomljanovića.

– Apsolutni hit zimi je “zimski liker” od ekološke jabuke, klinčića i cimeta. On daje okus kuhanog vina, a specifičan je po tome što se može grijati pa je vruć potpuno drukčijeg okusa i mirisa – kaže J. Tomljanović i dodaje da je jednako omiljen liker od višnje, aronije, borovnice, bazge, ali i medica, travarica i šljivovica. Svake godine Santa Clara u ponudi ima i limited izdanje okusa ili ambalaže.

– Prošle godine imali smo “Malinu&Ružu” u određenom broju boca, a našu “crnu krušku” posebno smo uredili u limited boci i sve smo rasprodali. Kupci jako vole takva izdanja jer su zaista posebna, pogotovo kao poklon – kažu Tomljanovići. Tajna je, dodaju, u tome da nema žurbe s proizvodnjom. Svaki slobodan trenutak par tako provodi u izradi likera i drugim poslovima vezanim uz OPG, a svaki od njih, kažu, zadužen je za određeni dio posla.

– Suprug Bero ima nepce za okuse i jako je osjetljiv na to pa je izrazito pažljiv u proizvodnji. Ja volim onaj dio oko ambalaže, dizajna, posebnih izdanja, fotografiranja proizvoda, izrade dodatnih materijala poput drvenih daskica za hranu, svijećnjaka, traženja raznih delicija koje idu uz likere, razne dekoracije... – objašnjava Jelena.

Iako je jednom najdraži estetski dio priče, a drugom okusni, slažu se da ipak nema boljeg nego kada njihova djeca u nekom restoranu prepoznaju “tatine i mamine rakije”.

JAMES GANDOLFINI

Bivša supruga je pomahnitala nakon razvoda! Nabrajala starlete s kojima ju je varao i seksualne devijacije u kojima je uživao

Sit javnog pranja prljava obiteljskog rublja, Gandolfini je samo kratko komentirao da u njenim navodima nema istine te da su braku presudili psihički problemi s kojima se odbijala suočiti. Ljubavnu sreću pronašao je u zagrljaju bivše manekenke Deborah Lin. Vjenčali su se u ljeto 2008. u njezinu rodnom Honoluluu, a kum im je bio glumčev sin. Nakon što su postali ponosni roditelji djevojčice Liliane Ruth, činilo se kako su se Gandolfiniju sve kockice posložile. Sudbina je, međutim, za njega imala drukčiji plan.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.