Jaka incijativa

Sve više Hrvata daruje organe

Foto: Arhivska fotografija
Sve više Hrvata daruje organe
22.11.2010.
u 12:00
Ovogodišnji je europski dan darivanja proslavljen posebno svečano, a razlog je veliki uspjeh - povećanje transplantacija čak 31 posto
Pogledaj originalni članak

Veliki odaziv javnosti, zdušna podrška osoba iz javnog života i mnogo novih upita za donorske kartice... Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi sa zadovoljstvom zbraja uspjehe ovogodišnje proslave Europskog dana darivanja organa. 

Naglo zahladnjenje, tmurno vrijeme, pokoja kišna kap... - ništa nije moglo omesti proslavu Europskog dana darivanja organa, koji je održan 16. listopada na Bundeku. Ondje su se na jednom mjestu građani mogli više informirati o darivanju i presađivanju organa te o tome koji se organi najčešće traže za presađivanje. 

Sve je počelo uzbudljivom utrkom Novi život na dar oko jezera Bundek. Na njoj su sportski duh i srčanost pokazali mnogi građani i sportaši. Trčalo se u majicama posebno osmišljenim za Europski dan darivanja organa. 

Proslava je nastavljena dodjelom nagrada transplantiranim pacijentima za sportske uspjehe, kreativnim radionicama za djecu i mlade, fotosnimanjima te poslijepodnevnim koncertom na kojem su nastupili Lana Jurčević, Zadruga i KinoKlub. 

Dobroj atmosferi i zabavi pridonijele su mnoge osobe iz javnog života među kojima su se istaknuli fotograf Damir Hoyka i njegovi fotosofi, stand-up komičarka Marina Orsag, fotografkinja Mare Milin, sportski as Gordan Kožulj, sportska novinarka Mirna Zidarić, televizijska voditeljica Mirjana Hrga i glumica Leona Paraminski.

 A vrhunskom zabavnom ugođaju pridonijela je vesela trupa mažoretkinja iz Velike Gorice. 

Veliko postignuće ovogodišnje proslave Europskog dana darivanja organa su i mnogi upiti građana koji su htjeli potpisati donorske kartice te su prvi put zatražili svoju donorsku karticu u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. 

Iako je Europski dan darivanja organa iza nas, za dobra djela nikada nije kasno. Svi oni koji se žele uključiti u akciju podrške darivanju organa mogu to učiniti preko stranice Facebook - “Govorim donorski” - ili nazvati besplatan infotelefon Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi 0800 200 063 te zatražiti svoju donorsku karticu.

Na presađivanje organa danas u Hrvatskoj čeka više od 300 osoba. Liste čekanja na transplantaciju organa u posljednje su dvije godine smanjene 32,5 posto, broj darivatelja organa povećao se 34 posto, a broj transplantacija 31 posto. U tri godine članstva u Eurotransplantu Hrvatska je dospjela u sam svjetski vrh po broju donora, s više od 18 donora na milijun stanovnika, što je treće mjesto u svijetu po broju donora.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

OB
-obrisani-
13:04 22.11.2010.

Pozz svim nositeljima donorskih kartica !

OB
-obrisani-
13:07 22.11.2010.

I bravo za Hrv. !

BO
boston
15:20 01.12.2010.

Ja sam darivatelj organa vec duzi niz godina, mada zena protestira...