isplatljiv projekt

Švedski par sagradio kuću - u stakleniku: 'Cijele godine sadimo voće i povrće'

Foto: YouTube/Kristen Dirksen
Švedski par sagradio kuću - u stakleniku: 'Cijele godine sadimo voće i povrće'
22.10.2024.
u 16:27
Njihov dom okružen je staklenim zidovima debljine 4 milimetra, što je koštalo oko 78.000 eura.
Pogledaj originalni članak

Marie i Charles pronašli su genijalan način kako produžiti ljeto kroz cijelu godinu. Živjeti u Švedskoj može biti prilično hladno, osobito tijekom zimskih mjeseci kada je dobar sustav grijanja ključan. No, ovaj par je pronašao rješenje: izgradili su staklenik oko svog ljetnikovca, stvarajući ekološki dom u Stockholmu. Na taj način, tijekom cijele godine održavaju unutarnju temperaturu od 22 stupnja, savršenu za uzgoj vlastitog vrta, voća i povrća.

‘Ova kuća je poput mjehurića od sapunice – uvijek je topla unutra. Fasadu smo prilagodili tako što smo drvo premazali uljem, pa se ne moči i ne truli. Uz to, maknuli smo krov s kuće i stvorili prostranu terasu. Ljeti otvaramo stakleni krov da izjednačimo temperaturu, dok zimi staklenik štiti kuću od hladnoće’, objašnjava Marie.

VEZANI ČLANCI: 

Kuća je također izolirana i ima sustav grijanja koji se uključuje čak i kad temperature padnu ispod nule. No, za razliku od većine domova, grijanje koriste znatno rjeđe. Zahvaljujući stakleniku, tijekom cijele godine uzgajaju krastavce, smokve, grožđe, rotkvice i začinsko bilje – čak i za vrijeme hladnih nordijskih zima, kada ove kulture inače ne bi opstale.

Marie i Charles su inspiraciju pronašli u ekološkom dizajneru Bengtu Varni, koji je 1974. godine osmislio staklenu kuću pod nazivom ‘Natural House’. Njihov dom okružen je staklenim zidovima debljine 4 milimetra, što je koštalo oko 78.000 eura. Pri izgradnji staklenog kupolastog krova, par je ostavio dovoljno prostora za vrt oko kuće.

VEZANI ČLANCI: 

‘Koristili smo posebno, sigurno staklo. Ono se ne može lako razbiti, a ako i pukne, raspadne se u sitne komadiće koji ne predstavljaju opasnost’, kaže Charles.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.