važno je znati

Grijanje uz pomoć klima-uređaja ili plinsko grijanje? Evo što je najisplatljivije za vaš novčanik!

shutterstock
04.10.2024.
u 10:30

Klimatizacijski uređaji s funkcijom grijanja nude fleksibilno, energetski učinkovito rješenje za grijanje i hlađenje prostora.

S dolaskom zime mnogi se suočavaju s odlukom o najboljem načinu grijanja svog doma. Klimatizacijski uređaji s funkcijom grijanja, poznati i kao topli klimatizacijski uređaji, postaju sve popularniji zbog svoje svestranosti i energetske učinkovitosti. No, kako se ovi uređaji uspoređuju s drugim metodama grijanja, koliko troše energiju i kako ih koristiti najučinkovitije?

S dolaskom zime mnogi se suočavaju s važnom odlukom o odabiru najboljeg načina grijanja doma. Klimatizacijski uređaji s funkcijom grijanja, poznati i kao toplotne pumpe ili topli klimatizacijski uređaji, postaju sve popularniji zbog svoje svestranosti, energetske učinkovitosti i mogućnosti da hlade prostor ljeti, a griju ga zimi. No treba znati kakvi su ovi uređaji u usporedbi s tradicionalnim metodama grijanja, koliko troše energije i kako se najučinkovitije koristiti njima.

Klimatizacijski uređaji s funkcijom grijanja koriste tehnologiju toplotnih pumpi za grijanje prostora. Ovi uređaji mogu istodobno hladiti i grijati prostor, čineći ih svestranim rješenjem za cijelu godinu. Prilikom grijanja prostora, toplinska pumpa izvlači toplinu iz vanjskog zraka i prenosi je unutra, čime se prostor zagrijava.

VEZANI ČLANCI: 

Iako je plinsko grijanje često jeftinije, klimatizacijski uređaji s funkcijom grijanja fleksibilniji su i jednostavniji prilikom instaliranja. Oni se obično koriste tehnologijom toplotnih pumpi koja je poznata po svojoj energetskoj učinkovitosti. U usporedbi s tradicionalnim električnim grijačima, toplinske pumpe mogu proizvesti više topline za svaki potrošeni kilovat energije. U praksi, to znači da su troškovi grijanja s pomoću toplotnih pumpi često manji nego kod grijanja električnom energijom.

Međutim, u vrlo hladnim klimatskim uvjetima, učinkovitost toplotnih pumpi može opadati, što može rezultirati većim troškovima energije. Za umjerene klime, toplotne pumpe vrlo su isplative i energetski učinkovite.

GALERIJA: Želite uštedjeti na struji? Evo na na kojoj temperaturi biste trebali držati klima-uređaj

1/7

Kako najučinkovitije koristiti klimatizacijski uređaj s funkcijom grijanja?

Postavite pravilnu temperaturu: Održavajte temperaturu na ugodnoj razini, idealno između 20°C i 22°C. Previsoka temperatura može povećati troškove energije, dok su umjerene temperature obično ugodne i energetski učinkovite.

Iskoristite termostate i tajmere: Koristite termostate i tajmere za upravljanje radom uređaja. Programirajte uređaj da se uključuje i isključuje u skladu s vašim potrebama, čime ćete smanjiti nepotrebnu potrošnju energije.

Održavajte uređaj: Redovito čistite filtre i servisirajte uređaj kako biste osigurali optimalan rad i maksimalnu učinkovitost. Pravilno održavanje može produljiti vijek trajanja uređaja i poboljšati učinkovitost.

VEZANI ČLANCI: 

Poboljšajte izolaciju: Poboljšanje izolacije vašeg doma može znatno povećati učinkovitost grijanja. Provjerite prozore, vrata i zidove kako biste osigurali da toplina ne izlazi iz prostora.

Kombinirajte s dodatnim izvorima grijanja: U ekstremno hladnim uvjetima, razmislite o kombiniranju klimatizacijskog uređaja s drugim izvorima grijanja za dodatnu toplinu i udobnost.

Klimatizacijski uređaji s funkcijom grijanja nude fleksibilno, energetski učinkovito rješenje za grijanje i hlađenje prostora. Iako mogu biti skuplji u početku, njihova dugoročna energetska učinkovitost i svestranost često čine ovaj način grijanja isplativim. Uspoređujući ih s drugim metodama grijanja, klimatizacijski uređaji nude ravnotežu između troškova, učinkovitosti i udobnosti, a pravilno korištenje može dodatno poboljšati njihovu isplativost.

Odličan trik kojim možete jače ugrijati prostoriju, ali ne i povećati račune!

Ključne riječi

Komentara 6

SL
Slinišapajdašlončić
11:26 04.10.2024.

Drva

DO
Domi
12:30 04.10.2024.

Totalno zbrkani tekst. Miješaju se toplinske pumpe i klime (a/c-i) a i na kraju se ne zna što je jeftinije u usporedbi sa grijanjem na plin.

NK
Najam krova
11:15 04.10.2024.

72 m2 od 7.00 do 22.00 h 24,0 C do 25,0 C, podno grijanje kondenzacijski bojler 24 kW, rekuperator centralni za sve prostorije., 15 eura plin mjesečno zimski mjesec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije