Domaći kolači

Svinjska mast čini razliku – nema boljeg recepta za pitu s jabukama, topi se u ustima!

Svinjska mast čini razliku – nema boljeg recepta za pitu s jabukama, topi se u ustima!
02.11.2022.
u 06:37
Šapice, vanilin kiflice, medenjaci, krafne, pite, breskvice, štrudle, salenjaci... naše su ih prabake i bake većinom pripremale sa svinjskom mašću što je ovim omiljenim kolačima dalo onaj stari, mnogi će reći "najbolji" okus. Isprobajte recept za malo drugačiju pitu s jabukama i sjetite se kako se jelo nekad.
Pogledaj originalni članak

Da bi korica bila hrskavija, a tijesto tako mekano da se topi u ustima dodajte – svinjsku mast! Prošla je svoj "križni put" otkad je bila gotovo u potpunosti prognana iz kuhinje pa do povratka na velika vrata. Neka jela i kolači jednostvno ne mogu bez ovog važnog sastojka!

Malo drugačija pita s masti i jabukama

Za tijesto:

1 cijelo jaje

2 žumanjka

100 g šećera

2 dl mlijeka

malo ekstrakta vanilije ili mahuna

prašak za pecivo

420 g brašna u omjerima trećina (glatko, oštro i integralno)

250 g svinjske masti

Za nadjev:

1,5 kg jabuka

300 g šećera

1 žličica cimeta

15 g griza

Priprema:

Za tijesto umiješajte jaja, posebno žumanjke sa šećerom, dodajte vaniliju, prašak za pecivo, mlijeko i mast. Kad se smjesa sjedinila, umiješajte brašno, izradite tijesto pa ga razvaljajte. Podijelite na dva jednaka dijela. Iznenadit ćete se koliko je podatno i lako se oblikuje. Smjestite polovicu razvaljanog tijesta u kalup za pečenje koji ste prekrili papirom. On će upiti višak masti od pečenja. Izbodite i pecite 10 minuta, izvadite iz pećnice i prekrijte pripremljenim nadjevom.

Za nadjev jabuke ogulite, očistite i naribajte. Neka odstoje pola sata, a zatim ih rukama dobro iscijedite. Dobiveni sok stavite u dublju tavu i dodajte šećer. Kad zakuha, pustite da se kuha na srednjoj vatri još 10-15 minuta, odnosno dok ne poprimi izgled gustog sirupa. Neka se sirup malo prohladi pa dodajte jabuke, cimet i griz i promiješajte.

Preostalo tijesto razvaljajte na papiru za pečenje, preokrenite na nadjev i odstranite papir. Na tijestu dijagonalno narežite plitki uzorak. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva pa smanjite na 180 i pecite još 25-30 minuta. Ohladite na rešetki i pospite šećerom u prahu prije posluživanja.

Obliznjeki za prave gurmane

Jeste li probali najbolje bučino ulje na svijetu? Mladen i Dragana godišnje proizvedu 4000 litara ovog tekućeg "crnog zlata"

Mladen i Dragana uživaju u razgovoru o svemu što od buča proizvode i kako tu namirnicu koristiti u kulinarstvu, ali i u kućnoj ljekarni jer ima brojna ljekovita svojstva. Za ulje uzgajaju buče gleisdorfer, žute sa zelenim štraftama, a za kuhanje i pečenje na poljima ovog gospodarstva rastu buče hokaido, butternut, kabocha i prinčeva kruna.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DU
Deleted user
20:16 02.11.2022.

marljivi mrav dao sam ti lajk, jer imam i doma takvih koji su prihvatili da mast ne valja, a ja odrastao na masti i putru i zivim 74.god. Sve je prevara sto nije ukusno. Ne umanjujem znanost vec prihvacam rizik za nesto sto osjecam da mi je ukusno.

MM
Marljivi mrav
18:25 02.11.2022.

A dobro ja baš sve sa masti radim i jedem tako da ni kolači nisu iznimka...

CH
Challenger
21:22 02.11.2022.

Svinjetinu jedino priznajem kao pršut, pečenicu i pancetu a u kolač, FUJ!!