Dobro je znati

Svježe pileće meso morate zamrznuti nakon kupnje. Evo zbog čega

Foto: Thinkstock
Kokoš
Foto: Thinkstock
Piletina
20.11.2014.
u 09:27
"Potrošači će manje biti izloženi kampilobakteriozi ako je piletina smrznuta i odmrznuta nego ako pripremaju svježe meso, tvrdi britanska liječnica Frieda Jorgensen.
Pogledaj originalni članak

Nakon što kupite svježe pileće meso u nekom supermarketu, morate ga zamrznuti prije pripremanja.

Tako barem tvrde britanski stručnjaci, piše Daily Mail.

"Potrošači će manje biti izloženi kampilobakteriozi ako je piletina smrznuta i odmrznuta nego ako pripremaju svježe meso, tvrdi britanska liječnica Frieda Jorgensen.

Iako se meso termički obrađuje, ipak se veliki broj ljudi zarazi. To se može spriječiti zamrzavanjem mesa nakon kupnje ili kupnjom već smrznutog jer se na taj način može reducirati i do 90% bakterija, dodaje Jorgensen.

Navodi da 6 od 10 prodanih kokoši u supermarketima sadrže potencijalno smrtonosne bakterije koje u Velikoj Britaniji zaraze oko pola milijuna ljudi godišnje, a oko 100 osoba svake godine umre od posljedica trovanja.

Riječ je o bakteriji Campylobacter, koja se uobičajeno nalazi u životinjskom izmetu, s obzirom na to da je "stanovnik" probavnog sustava gotovo svih životinjskih vrsta. Iako je poznato nekoliko tipova bakterije, infekcije kod ljudi najčešće izazivaju Campylobacter jejuni i Campylobacter coli. Bakterija prianja uz stijenku crijeva, razara je i proizvodi toksin koji izaziva bolest. Campylobacter je osjetljiv na vrućinu i uobičajene dezinficijense, tako da ga uništavaju pasterizacija mlijeka, odgovarajuća termička obrada mesa i klorinacija vode, a smrzavanje može smanjiti njegovu koncentraciju u određenoj namirnici.

Jedna kap dovoljna za infekciju

Istraživanja su pokazala da infektivna doza Campylobactera jejuni iznosi 500 stanica, a može je sadržavati samo jedna kap soka inficiranog mesa. Općenito, za zarazu je dovoljan i mali broj bakterija, za razliku od salmoneloza kod kojih je potreban velik broj bakterija da bi izazvao trovanje. Campylobacter je vodeći uzrok bakterijskog trovanja hranom u SAD-u, a salmonele su na drugom.

U Hrvatskoj je situacija obrnuta, pa su kod nas na prvome mjestu salmonele. Međutim, iz godine u godinu kampilobakterioza se javlja sve češće, najučestalije u ljetnim mjesecima. Iako svatko može biti zaražen Campylobacterom, podaci o oboljelima upućuju na to da su više prijemčiva za ovu bolest djeca mlađa od pet godina te mladi u dobi od 15 do 29 godina, podaci su to Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok.

Češće obolijevaju muškarci nego žene. Kampilobakterioza se obično javlja u pojedinačnim slučajevima ili manjim obiteljskim epidemijama.

>>Zašto je pečeno pile jeftinije od sirovog?

>>VIDEO: Pileće rolice u umaku od bijelog vina - pogledajte kako ih jednostavno pripremiti!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

M3
Miške 3
13:18 20.11.2014.

Kad je moja babica zaklala čučeka, odmah smo ga pojeli, na način da smo ga do kosti ogulili, a kosti još i isisali.

PE
pep
15:03 20.11.2014.

Meni je i onako finija raca.