najbolja kombinacija

Tajna najboljih krpica sa zeljem je u jednoj namirnici, svakako je uvrstite u recept!

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
Tajna najboljih krpica sa zeljem je u jednoj namirnici, svakako je uvrstite u recept!
21.11.2022.
u 11:02
Za pravi domaći okus zelje za krpice pirjajte na svinjskoj masti, a njoj obavezno dodajte malo šećera da zelje pokupi aromatičan karamel koji će nastati.
Pogledaj originalni članak

Priprema je jednostavna a ako se odlučite na kupovne krpice i vrlo brza (mi vam ipak savjetujemo da se napravite domaću tjesteninu, imamo i recept za pripremu). Od nekoliko skromnih sastojaka začas ćete dobiti fini obrok.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Krpice sa zeljem

Zelje:

700 g do 1 kg svježeg zelja 

1 velika žlica svinjske masti

1-2 žlice šećera

sol, papar po potrebi

temeljac ili malo vode

Krpice:

3 jaja + 3 žumanjka

otprilike 330 g brašna

malo soli

Priprema:

Glavici kupusa odstranite vanjske listove, prepolovite je i izvadite sredinu pa je narežite na trake prvo uzdužno, a zatim i poprijeko, da dobijete kvadrate. Na svinjskoj masti otopite šećer, da potamni, ali pazite da vam ne počne gorjeti, pa na njega dodajte narezano zelje da pokupi sav karamel i masnoću i dobije lijepe tamnosmeđe rubove. Posolite, uslijed toga će zelje početi puštati vodu i pirjajte, samo po potrebi podlijevajući temeljcem ili vodom da omekša. Ako volite pod zubima osjetiti još malo tvrđe zelje i kupus i ne želite da se dokraja raspadne, vrijeme pirjanja prilagodite tome. Pred sam kraj popaprite po ukusu i dodajte zelju skuhane i ocijeđene krpice, koje možete kupiti gotove ili ih napraviti sami.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Pripremite domaće krpice:

Pomiješajte jaja, žumanjke i brašno s malo soli pa umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite u šest kuglica koje zatim razvaljajte ili, još bolje, provucite kroz mašinu za tijesto od debljeg k tanjem, do debljine koju želite (krpice podnašaju i da su malo deblje) pa trake tako dobivenog tijesta ostavite da se prosuše. Zatim ih složite jednu na drugu, po potrebi još malo pobrašnite, da vam se ne bi slijepile i narežite na kvadrate, krpice. Skuhajte ih u posoljenoj vodi i dodajte zelju.





 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.