Netko ga pravi gušće, bez dodatka vode, kao prilog a ne samostalno/glavno jelo, ali mi volimo ovako jušnije. Uz kupus može i meso (uz kupus, ne u kupusu), najčešće su to onda faširanci ili zimi naša domaća pečena kobasa.
Prisiljeno zelje
Sastojci:
2-3 glavice luka (ovisno o veličini)
1 glavica kupusa (oko 1 kg)
1 l pasirane rajčice, domaće
1 l vode
1 žlica brašna
sol
Priprema:
Luk sitno nasjeckajte, zelje očistite (maknite vanjske listove) i narežite na uže trakice. Na malo masnoće popržite luk, malo ga posolite, nakon 5 minuta dodajte i narezano zelje, posolite i pirjajte, uz povremeno miješanje, 10-15 minuta. Kada kupus malo omekša (i povene) dodajte žlicu brašna i dobro promiješajte. Dodajte rajčicu i hladnu vodu pa kuhajte oko 30 minuta. Zelje treba biti mekano, ali nemojte ga prekuhati. Po želji, možete jelo na kraju malo zaljutiti svježom papričicom, sušenim peperoncinom ili mljevenom ljutom paprikom.