Stefano Cilla, poznati talijanski chef koji vodi kuhinju u restoranu Bancone u Engleskoj, otkrio je da za pripremu bolonjez umaka postoji samo jedan točan recept koji trebate slijediti kako bi ovo omiljeno jelo ispalo savršeno. Prvo kaže kako je bitan odabir mesa - nabavite ono s malo većim postotkom masnoće i neka bude miješano, 1 kg govedine i 250 g svinjetine (za četiri osobe), prenosi Huffpost.
Ostali sastojci koji vam trebaju su:
- Velika glavica luka
- 2 mrkve
- 100 g celera
- Malo ružmarina
- 1,5 l pasirane rajčice
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 200 ml dobrog crnog vina
- Sol i papar
- Tjestenina, on preporučuje samo špagete
Stefano kaže da se ovaj umak mora kuhati oko 3 i pol sata kako bi se postigao najbolji okus. Narežite povrće na male kockice, a zatim ga ubacite u lonac u kojem ste prethodno zagrijali maslinovo ulje. Dodajte grančicu ružmarina i kuhajte na srednjoj vatri oko 5 minuta. Zatim dodajte meso, sol i papar te stavite na jaku vatru i kuhajte uz povremeno miješanje.
Kada je meso dobilo smeđu boju, maknite ružmarin (ako ste koristili grančice), dodajte crno vino i pustite da alkohol ispari. Nakon toga vrijeme je da stavite i pasiranu rajčicu, a zatim slijedi kuhanje na laganoj vatri - tri sata i 30 minuta. Svakih 10-15 minuta promiješajte. Dodajte još začina po želji.
Jednostavan trik kako brzo i lako dobiti savršeno tanko narezane komade luka:
Probala sam i takav. Iskreno, šteta vremena. Po meni su uvijek najbolje stvari koje radiš s puno pažnje i malo vremena. Osim sarme, naravno. 😆👍