Domaće i tradicionalno

Tanjur čistog užitka: Otkad smo u Ficleku dobili recept za krpice sa zeljem, ne možemo ih se zasititi!

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Tanjur čistog užitka: Otkad smo u Ficleku dobili recept za krpice sa zeljem, ne možemo ih se zasititi!
04.01.2022.
u 07:06
Zagrepčani i njihovi gosti već znaju – kad žele pojesti autentičnu domaću hranu, odlaze u Ficlek. Ova šarmantna gostionica smještena u blizini katedrale stekla je kultni status među ljudima koji itekako paze odakle dolazi hrana koju jedu.
Pogledaj originalni članak

Za pravi domaći okus zelje za krpice pirjajte na svinjskoj masti, a njoj obavezno dodajte malo šećera da zelje pokupi aromatičan karamel koji će nastati.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Jesenski jelovnik gostionice Ficlek

Krpice sa zeljem

Zelje:

700 g do 1 kg svježeg zelja ili kupusa

1 velika žlica svinjske masti

1-2 žlice šećera

sol, papar

po potrebi temeljac ili malo vode

Krpice:

3 jaja + 3 žumanjka

otprilike 330 g brašna

malo soli

Priprema:

Glavici kupusa odstranite vanjske listove, prepolovite je i izvadite sredinu pa je narežite na trake prvo uzdužno, a zatim i poprijeko, da dobijete kvadrate. Na svinjskoj masti otopite šećer, da potamni, ali pazite da vam ne počne gorjeti, pa na njega dodajte narezano zelje da pokupi sav karamel i masnoću i dobije lijepe tamnosmeđe rubove. Posolite, uslijed toga će zelje početi puštati vodu i pirjajte, samo po potrebi podlijevajući temeljcem ili vodom da omekša. Ako volite pod zubima osjetiti još malo tvrđe zelje i kupus i ne želite da se dokraja raspadne, vrijeme pirjanja prilagodite tome. Pred sam kraj popaprite po ukusu i dodajte zelju skuhane i ocijeđene krpice, koje možete kupiti gotove ili ih napraviti sami.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Zagreb: Jesenski jelovnik gostionice Ficlek


Pripremite domaće krpice:

Pomiješajte jaja, žumanjke i brašno s malo soli pa umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite u šest kuglica koje zatim razvaljajte ili, još bolje, provucite kroz mašinu za tijesto od debljeg k tanjem, do debljine koju želite (krpice podnašaju i da su malo deblje) pa trake tako dobivenog tijesta ostavite da se prosuše. Zatim ih složite jednu na drugu, po potrebi još malo pobrašnite, da vam se ne bi slijepile i narežite na kvadrate, krpice. Skuhajte ih u posoljenoj vodi i dodajte zelju.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LA
lajh1985
07:33 04.01.2022.

Svjezeg zelja ili kupusa...nije to isto?