Zaljubljenici u tradicionalnu kuhinju došli su na svoje kad je početkom ožujka napokon svoja vrata otvorila gostionica simpatičnog naziva Ficlek u kojoj se mogu pojesti tradicionalna lokalna jela poput pohanog piceka, grenadirmarš, krpica sa zeljem, zagrebačkog odreska, makovnjače i orahnjače i, naravno, nezaobilaznih štrukli. Samo nekoliko dana prije kriznih mjera ugostili su nas i pritom s nama podijelili nekoliko svojih recepata. Danas vam otkrivamo kako pripremaju vjerojatno najbolje štrukle koje ste ikada jeli, a očekuje vas još nekoliko vrlo ugodnih kulinarskih iznenađenja!
Domaći zapečeni štrukli
Sastojci
Za tijesto:
400 g glatkog brašna
1 jaje
4 velike žlice ulja
1,5 dcl vode (ako želite, možete prepoloviti količinu vode pa dodati 1-2 jaja)
1 mala žlica soli
Za nadjev:
500 g svježeg kravljeg sira
1 jaje
2 male žlice soli
malo ulja
Za preljev:
300 g kiselog vrhnja
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte krpom i pustite da odstoji desetak minuta da se otpusti pa ga razvaljajte u krug kao jednu veliku palačinku, debljine oko 2 mm. Zatim na tijesto rasporedite nadjev pripremljen od navedenih sastojaka. U sredini „palačinke“ zarežite oblik križa pa rolajte iznutra prema van. Rubove malo premažite vodom. Zamotajte tijesto do kraja pa režite malo debljim tanjurićem, bitno da mu rubovi nisu oštri već tupi, pa slažite pojedinačno u prethodno namašćen lim. Prelijte kiselim vrhnjem i dobro prekrijte alufolijom. Pecite na 180 stupnjeva 45 minuta, maknite foliju pa zapecite još 15 minuta. Poslužite toplo. Po želji dodajte šećer.
Recept je objavljen u magazinu Living, travanj 2020.
Kada sam prvi puta došao u Hrvatsku, zaljubio sam se u prave domaće štruklje!