PROVJERITE SIMPTOME

Teško se koncentrirate, umorni ste i anksiozni? Možda imate poremećaj koji je češći nego što mislite

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
03.09.2024.
u 08:00
Riječ je o poremećaju mozga koji uzrokuje poteškoće s pažnjom, organizacijom i raspoloženjem te može dovesti do hiperaktivnosti i impulzivnosti
Pogledaj originalni članak

Istraživanja su pokazala kako ADHD, poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje, pogađa oko 8,4 posto djece i 2,5 posto odraslih. Riječ je o poremećaju mozga koji uzrokuje poteškoće s pažnjom, organizacijom i raspoloženjem te može dovesti do hiperaktivnosti i impulzivnosti, piše portal Healthline. Važno ga je na vrijeme dijagnosticirati i liječiti, a ovo je 14 najčešćih simptoma.

Loša organizacija: Odrasla osoba s ADHD-om može imati problema s organizacijskim vještinama, poput praćenja i izvršavanja zadataka te određivanja prioriteta.

Problemi u odnosima: Poteškoće u odnosima zbog, primjerice, nepažnje tijekom razgovora, dosade ili upadanja u riječ, tipični su za osobe s ADHD-om.

Nedostatak fokusa: Ako je osobu lako omesti u onome što radi, ako ima poteškoće u slušanju sugovornika te izvršavanju zadataka, nedostaje joj fokus i usredotočenost, što je tipično za osobe s ovim poremećajem.

Nemir i anksioznost: Nemir može dovesti do frustracije i anksioznosti jer osoba često ima potrebu za kretanjem ili aktivnošću te nigdje ne pronalazi mir.

Emocionalni problemi: Osobe s ADHD-om mogu se lako dosađivati i biti sklone promjenama raspoloženja, što može utjecati na odnose s drugim ljudima.

Hiperfokus: Iako često imaju problema s koncentracijom, osobe s ADHD-om povremeno se ipak mogu toliko zadubiti u neku aktivnost da postaju nesvjesne svega oko sebe.

Loše upravljanje vremenom: Često kašnjenje, odgađanje zadataka i teško fokusiranje na buduće obveze zaštitni su znak odraslih osoba s ADHD-om.

Zaboravljivost: Zaboravljivost je kod ADHD-a česta, a može utjecati na karijeru i odnose te se često pogrešno tumači kao nemar.

Impulzivnost: Impulzivnost se može manifestirati kao stalno upadanje u riječ drugima, socijalno neprimjereno ponašanje ili donošenje brzopletih odluka.

Negativna slika o sebi: Odrasli s ADHD-om često su samokritični, misle da su svi drugi bolji od njih. Na taj način stvaraju negativnu sliku o sebi što dugoročno nije dobro.

Nedostatak motivacije: Nedostatak motivacije može otežati završavanje projekata i dugotrajnu usredotočenost.

Umor: Unatoč nemiru, umor je čest kod osoba s ADHD-om zbog hiperaktivnosti, problema sa spavanjem i potrebe za stalnom usredotočenošću.

Zdravstveni problemi: ADHD može utjecati na tjelesno zdravlje zbog loše organizacije, emocionalnih problema i impulzivnosti.

Zlouporaba supstanci: Kod osoba s ADHD-om postoji veća vjerojatnost za zlouporabu supstanci, kao što su alkohol, duhan ili droge.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.