Postoje neki uobičajeni dijelovi voća koji završe u kanti za kompost, a koji su zapravo potpuno hranjivi. S njima možete napraviti puno više nego što mislite, a vaše će tijelo od toga itekako imati koristi, piše Well and Good.
Vrhovi jagoda: Zapravo nema potrebe za uređivanjem jagoda, možete jesti cijelo voće, lišće i sve drugo. Zapravo, baš kao i ostatak voća, i lišće jagode sadrži puno vitamina C i antioksidansa. Umjesto da ih bacite, vrhove jagoda stavite u vrč s vodom kako biste dodali malo okusa, a i lijepo će izgledati.
Korica kivija: "Koža" kivija sadrži više vlakana, vitamina C i antioksidansa od mesnatog dijela voća, pa zagriz u nju trenutno povećava zdravstvene beneficije koje dobivate. Ako ne možete zamisliti ideju da zagrizete dlakavo smeđe voće, dodajte kivi u svoj blender kada radite smoothieje. Sve pomiješano, nećete ni primijetiti da nije oguljeno.
Citrusne kore: Jedan od najlakših načina korištenja limunovih kora je u drugim jelima. Da biste uživali u okusu limunovih kora, kombinirajte njihovu koricu sa soli kako biste stvorili aromatičnu citrusnu sol za začiniti svoju omiljenu hranu. Također kore možete prokuhati u sirupu kako biste napravili kandirane kore.
Jezgre i kore od ananasa: Sačuvajte jezgre i kore od ananasa kako biste napravili tepache, fermentirano meksičko piće koje je dobro za crijeva. Baš kao i ostatak ananasa, jezgra je puna vlakana i enzima koji pomažu u probavi. Kora je nešto grublja od kora ostalog voća i nema tako slatkast okus - ali u kombinaciji s ostalim sastojcima koji se koriste za stvaranje tepachea bit će neprimjetna.
Jezgra jabuke: Prema istraživanjima, glavnina dobrih bakterija jabuke nalazi se u njezinim sjemenkama. Ako preskočite jesti srž, propustit ćete veliku probavnu pomoć. "Pronađite recept i napravite vlastiti ocat od jabuka ", kaže Brock, suradnik tvrtke Imperfect Foods. "Osim jezgri jabuka, jedini sastojci koji su vam potrebni su žlica šećera i deklorirana voda. Potrebno je samo nekoliko dana fermentacije, a vi imate domaći wellness pripravak koji se može koristiti na čitav niz načina", kaže Brock.
Kore od lubenice: Hrskava je, nekako poput krastavca. Ali jeste li znali da koru možete ukiseliti? "Kisela kora lubenice krasan je međuobrok i prilog koji je izvrstan kontrast za teška ili slanija glavna jela", kaže Brock. "To možete učiniti tako da koru narežete na kockice i kuhate s jabučnim octom, vodom, šećerom, đumbirom, soli i začinima", otkrio je. Što se tiče eksperimentiranja s bilo kojim voćem, najvažnija je spremnost da ga jednostavno isprobate. Ako si otvorenog uma, pronaći ćete način kako upotrijebiti sve vrste potencijalnog otpada od hrane - jezgre, kore i sve drugo.