Ne zaboravite

Tjestenina i povrće mogu smanjiti rizik od moždanog udara

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Tjestenina i povrće mogu smanjiti rizik od moždanog udara
02.04.2013.
u 13:00
Visok krvni tlak i pretilost podižu rizik za moždani udar, a on se može spriječiti unošenjem vlakana u prehranu
Pogledaj originalni članak

Integralna tjestenina i umak od povrća i salata u jednom obroku mogu smanjiti rizik od moždanog udara, potvrdili su znanstvenici sa sveučilišta Leeds. I tjestenina i povrće bogati su dijetalnim vlaknima koja smanjuju krvni tlak i loše masnoće u krvi i na taj način posredno sprečavaju moždani udar.

Stručnjaci su izračunali da za svaki ovakav obrok bogat vlaknima smanjuju šanse za sedam posto.

Vlakna se nalaze u cjelovitim žitaricama, voću, povrću i orašastim plodovima. Dnevna preporučena doza vlakana je oko sedam grama, a nadoknadit ćete ih pojedete li jednu porciju integralne tjestenine ili drugih žitarica te po dvije porcije voća i povrća, piše Daily Mail.

– Pravilan unos vlaknaste hrane posebno je važan za ljude koji imaju rizik od moždanog udara, pretili su, puše ili imaju visok krvni tlak. Većina ljudi i tako ne dobiva preporučenu količinu vlakana – objašnjava voditeljica studije Diane Threapleton.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.