25. listopada svake godine obilježavamo Svjetski dan tjestenina!
Svjetski dan tjestenina usmjeren je na edukaciju potrošača o tjestenini kao kvalitetnoj namirnici te na poticanje korištenja tjestenine kao važnog stupa zdrave mediteranske prehrane. Tjestenina, osobito kada je se konzumira al dente, ima nizak glikemijski indeks koji klasificira hranu u odnosu na podizanje šećera u krvi nakon ingestije.
Na Svjetski dan tjestenine, stručnjaci i nutricionisti diljem svijeta podijelit će svoje znanje o visokoj nutritivnoj vrijednosti tjestenine i njihovoj prilagodljivosti svim kulturama na svijetu.
PET DOBRIH RAZLOGA ZAŠTO VOLJETI TJESTENINU BARILLA
1. TJESTENINA BARILLA DOBRA JE ZA VAS I ZA PLANET
Tjestenina je održiva namirnica te se nalazi na dnu dvostruke piramide.
2. TJESTENINA JE OSNOVA MEDITERANSKE PREHRANE
Tjestenina je jedan od glavnih stupova mediteranske prehrane koja se smatra i jednom od najuravnoteženijih namirnica na svijetu.
3.TJESTENINA VAS ČINI SITIMA
Ugljikohidrati iz tjestenine osiguravaju jednakomjeran izvor energije, zato osjećaj sitosti traje dulje.
4. TJESTENINA NE DEBLJA
Tjestenina dokazano ne deblja. Debljaju suvišno unesene kalorije.
5. TJESTENINA JE UKUSNA I POVEZUJE LJUDE
Tjestenina je jedno od cijenjenih, svestranih i omiljenih jela na svijetu.
Integralni špageti Barilla br. 5 s umakom Napoletana Barilla i tunjevinom
Sastojci za 4 osobe:
Integralni špageti Barilla br.5 350 g
Umak Napoletana Barilla 400 g
Tunjevina iz limenke u maslinovu ulju 200 g
Nasjeckan crveni luk ½
Češnjak 1 češanj
Čili papričica 1
Cherry rajčice 10
Ekstradjevičansko maslinovo ulje 2 žlice
Nasjeckan peršin
Priprema:
Zakuhajte vodu i nakon što zakuha dodajte sol (otprilike 7 g po litri) i kuhajte integralne špagete prema uputi na pakiranju.
Istodobno u tavi popržite luk i češnjak na maslinovu ulju. Nakon što luk poprimi zlatnožutu boju izvadite češnjak i dodajte tanko nasjeckanu čili papričicu (ako želite blaži okus, odstranite sjemenke).
Dodajte tunjevinu (najprije ocijedite maslinovo ulje) i umak Napoletana. Zakuhajte i ostavite da krčka nekoliko minuta.
Ocijedite integralne špagete nakon što su se skuhali „al dente“ i prelijte ih umakom Napoletana i tunjevinom.
Poslužite s malo svježeg nasjeckanog peršina i cherry rajčicama narezanim na četvrtine.
Dobro za tebe, dobro za planet
Obiteljska tvrtka Barilla počela se baviti proizvodnjom tjestenine prije više od 140 godina u maloj radionici u središtu Parme. Tijekom ČETIRI GENERACIJE razvila se u najvećeg proizvođača hrane u Italiji, uz poštivanje kvalitete, tradicije i vrijednosti.
Glavna misao vodilja u poslovanju tvrtke Barilla glasi: „Dajmo ljudima hranu koju bismo dali svojoj djeci.“ Ova se filozofija može sprovesti samo na jedan način: „Dobro za tebe, dobro za planet“, što je jedini održivi mogući način poslovanja koji je usredotočen na dobrobit ljudi, životinja i okoliša. Obveza koja obilježava sve što u Barilli činimo, od polja do tanjura.
DOBRO ZA TEBE znači poticanje zdravog stila života i održive prehrane u skladu s mediteranskom piramidom prehrane.
DOBRO ZA PLANET znači odgovorno upravljanje emisijama stakleničkih plinova i potrošnjom vode u svim Barillinim postrojenjima.
www.barillagroup.com