za 4-6 osoba

Topla pita od lososa i špinata

Topla pita od lososa i špinata
29.01.2017.
u 10:07
Pogledaj originalni članak

Prhko ili lisnato tijesto 600 gr

Nadjev:

250 g dimljenog lososa

150 g špinata

500 ml vrhnja za kuhanje

2 žlice brašna

limunova korica

sol

papar

češnjak

maslinovo ulje

začinsko bilje

Priprema:

Na maslinovu ulju popržite nasitno sjeckani češnjak i začinsko bilje. Lagano dodajte brašno i dobro promiješajte, podlijte vrhnjem za kuhanje i miješajte brzo da se razbiju grudice, umiješajte sitno nasjeckani losos i špinat te malo naribane limunove korice. Po želji posolite i popaprite.

Recept za prhko tijesto:

350 g brašna

150 g maslaca

2 žlice vrhnja

1 jaje

malo soli

Prvo pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Sve sastojke pomiješajte i zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju. Stavite na hladno pola sata da se tijesto stisne. Nakon toga ga tanko razvaljajte i stavite u namašćeni kalup za pitu.

Na tijesto položite papir za pečenje ili aluminijsku foliju pa po njemu rasporedite rižu (da se kalup od tijesta lijepo oblikuje i ne napuhne pri pečenju) te pecite desetak minuta. Kalup s tijestom izvadite iz pećnice, uklonite rižu i papir, napunite nadjevom pa još pecite u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta. 

Pitu poslužite toplu, narezanu na kriške. Uz nju možete poslužiti cherry rajčice i osvježavajuću salatu od rikule s listićima limunove korice i klicama. Ako imate male kalupe za pite, dimenzija oko 12 cm, možete napraviti 6 malih pita i svakome poslužiti jednu pitu. 

>>Jeste li isprobali 'trostruki užitak?' Evo recepta za, mnogima, najdraži desert....

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Modri Stipek
Modri Stipek
13:36 30.01.2017.

losos znamo da voli ali neznam za spinat..?