Kakav je to kolač koji zovu sirnica, a u kojem nema ni trunke sira? Zašto se toliko truditi, pripremati i valjati tijesto kako bi se šunka – koja je već kuhana – dodatno zamotala u tijesto i pekla, kada se može pojesti i bez toga?
Koliko ljudi, toliko običaja, a raznolikost hrvatske tradicionalne gastronomije pokazala se i pri pripremi uskrsnih delicija, a posebno doručka koji je važan trenutak kada se obitelj okuplja, a posvećena hrana zajednički blaguje. Šunka, bila velika ili mala, rolana ili plećka, apsolutna je kraljica stola, i to u pratnji rotkvica, luka i tvrdo kuhanih ukrašenih i obojenih jaja. Pravilo za njezinu pripremu zna svaka domaćica, a ono glasi da se ovaj lijepi komad mesa kuha jedan sat po kilogramu težine. Društvo su joj, ovisno o regiji, sol, papar u zrnu ili lovorov list. No, uz more su je, jer gušti su gušti, istisnuli pršut i panceta kojih ne nedostaje u 'uskrsnoj spizi' .
O popularnosti jaja koja prate uskrsne gozbe govori i sve zastupljenija – fritaja. Od Istre gdje je najčešće pripremaju sa šparogama ili tartufima pa do Dalmacije gdje su joj podloga kapula i panceta. Uz ovakvu ponudu teško je ostati gladan.
No, kontinent voli svoju tradiciju: šunku (zapečenu) u kruhu.
Recept koji donosimo prilagođen je domaćicama koje nisu vične velikim radovima, a ovo će im uspjeti uz malo truda. Šunku koju ste skuhali, a potom u istoj vodi i ohladili, dobro osušite.
Prava šunka je samo obrađeni svinjski but, odnosno najčešće lopatica jer su butovi odavno u pršutima. Lopatica je vrlo ukusno meso, no često dosta usoljeno i dimljeno, kost je u sredini i na njoj je dosta kože. Dobra alternativa su rolane šunke od manjih komada buta, stisnute u mrežicu. a VAŽNO: Prije kuhanja obvezno dobro isperite šunku, odstranite višak masnoće, a stavite je kuhati u hladnu vodu, u dovoljno velik lonac.
Ostavite je na rešetkastoj podlozi da se sav višak tekućine ocijedi. Razlog je vrlo praktičan, naime, višak tekućine mogao bi razmočiti tijesto u koje ćete 'zapakirati' šunku i koje će biti kukuljica u kojoj će se meso još jednom termički obraditi. A slatko? Dakako, pinca, sirnica, kolomba ili njezina minijaturna inačica titola, kolači su koji će se naći ne samo na svakom uskrsnom stolu nego i u košarici s hranom koja se nosi u crkvu na blagoslov.
Slatka pogača s križem preko gornje strane – simboličnim podsjećanjem na Kristovo raspeće – aromatizirana je grožđicama, rumom, koricom limuna ili naranče te ružinom vodicom. Kolač je to koji se s ljubavlju priprema, ali podjednako tako i dijeli. Načeti ga treba u trenutku kada su svi ukućani i gosti za stolom, a njegovi se komadi dijele kako tko odlazi. Upravo zbog toga peče se više komada pince ili jedna veća kako bi se svaki gost iz kuće domaćina otputio s komadom kolača.
Di ste vi bili dok sam ja to delala.al ok nek se uce oni koi neznaju .Covkek se uci dok je ziv i jos se nije sve naucijo.cica mica gotova prica