Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopće potreban korak? Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru. U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili octa, prenosi Healthline.
Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.
VEZANI ČLANCI:
No ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog octa može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste. Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja.
Znate li koliko dugo sirova piletina može stajati u hladnjaku? Pripazite na ove znakove!
Koliko glup moraš biti ako misliš da se bakterije i virusi mogu odstraniti vodom ?!? Meso ispereš kako bi odstranio nečistoće kao što su ostaci smrvljenih kosti, sasušenu krv i slično. Termičkom obradom ubijaš bakterije i viruse koji i dalje ostaju na mesu ali se više ne razmnožavaju. To je moje skromno mišljenje.