Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopće potreban korak?
Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru. U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili octa.
Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.
Otpalo joj pola kose: 'Frizerka mi je stavila kemikalije za ravnanje i otišla na pauzu'
No ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog octa može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste, savjetuje Healthline.
Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja.
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje? Meso s roštilja dobit će sasvim novi okus
Ne kuzim, kaj ljudi stvarno peru svjeze meso prije pecenja? U cem je fora? Operem eventualno odlezani biftek ak ga jedem sirovog (tatarski ili carpaccio), ali i to mi nije nesto sto uvijek napravim. Ak ide u tavu je tak svejedno, cim pipne 80 stupnjeva je izvana sterilno.