Nova studija

Treće dijete za polovicu majki znači i kraj karijere

Foto: 'Jupiterimages'
Treće dijete za polovicu majki znači i kraj karijere
02.08.2011.
u 14:37
Majke s troje ili više djece imaju manju mogućnost da budu zaposlene od onih koje imaju dvoje djece, tvrdi se u australskoj studiji
Pogledaj originalni članak

Imati treće dijete za majke često znači kraj karijere, tvrdi se u novoj australskoj studiji. 

Iako si mnoge majke ne mogu priuštiti da ne rade, istraživanje Sveučilišta NSW otkrilo je da žene s troje i više djece imaju deset posto manje šanse da budu zaposlene od onih majki koje imaju dvoje djece, prenosi Yahoo.com. 

Na posao ide tek 49 posto 

U studiji je sudjelovalo 13.000 žena iz Australije, a pokazalo se da 62 posto majki s dvoje djece radi, a samo se 49 posto majki s troje djece vrati na posao. 

– Vjerojatno bi se očekivalo da žene ne rade dok su djeca u mlađoj dobi kako bi sve držale pod kontrolom. No, kada djeca odrastu, pomislite da će majke s troje djece tražiti da se vrate na posao kako bi pomogle u plaćanju školarine ili fakulteta svoje djece. Ipak, još je uvijek slučaj da se malo njih vrati na posao – istaknula je koautorica istraživanja Anna Zhu. 

Gube samopouzdanje 

Anna Zhu, objašnjavajući zašto se sve manje majki s troje djece vraća na posao, kaže da žene koje su dugo izostajale s posla imaju manje samopouzdanja kad je riječ o radnim vještinama ili jednostavno nisu u stanju držati korak s napretkom tehnologije. 

– Stoga bi ženama koje su izgubile radne vještine jer desetak i više godina nisu bile zaposlene trebala prekvalifikacija kako bi se vratile na posao – zaključila je Anna Zhu. 

Problema s traženjem posla, zaradom, a ni dječjim troškovima nemaju oni u svijetu bogatih i slavnih. 

Primjerice, svjetski poznata Victoria Beckham može se pohvaliti s četvero djece i zavidnom karijerom modne dizajnerice, baš kao i Angelina Jolie, koja se stigne baviti  humanitarnim radom i glumiti u filmovima uza svoje troje biološke djece i troje posvojene. 

Naravno, život je lakši uz cjelodnevnu pomoć nekoliko dadilja, kuhare, vozače, tjelesne čuvare i ostale sluge...

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar akromegalija
akromegalija
16:44 02.08.2011.

Mica1111 , objasni kako da se majka s troje malodobne djece organizira , radeći u trgovačkom lancu dvokratno (u drugoj do 11 uveče) , suprug terenski radnik , bake nema? Gdje da traži djecu u 11 i ko da ih čuva kad majka radi za 2500 kn plaće?

SA
Savjest
16:33 02.08.2011.

You can\'t have your cake and eat it too, malo je nespretna engleska poslovica sa značenjem: Ne možeš imati i ovce i novce. Dakle, ne mogu žene imati sva prava za zaposlenje izvan kuće kao i muškarci i još rađati i podizati djecu. Problem ima ideološku osnovu, koja utvrđuje da ženin posao u kući nije istovrijedan s poslom izvan kuće, te da se žena koja radi isključivo u kući, ako dođe do rastave braka više ne može zaposliti izvan kuće. Ideološki neutralno rješenje problema bilo bi: 1. izjednačiti vrijednost rada u kući s radom izvan kuće što znači proznati vrijednost tog rada u novcu te pravo na mirovinu na osnovi tog rada 2. priznati zvanje žene odgojiteljice onim ženama koje rađaju, a ne zapošljavaju se izvan kuće. Naravno,na takav način ne bi bili riješeni svi ženski problemi, ali bi se bar uklonilo licemjerje što ga pokazuju i ženske udruge kad podržavaju nervnopravan radni položaj žene koja “mora” raditi izvan kuće, ako želi načiniti karijeru, ali i osigurati prokreaciju svog naroda koja joj se u tu karijeru ne uračunava.

MI
mica1111
14:46 02.08.2011.

...koje gluposti... ...kad se sve organizira sve se može...:))) ...ja sam čisti primjer za to...