Želja svakog Hrvata je da mu se na stolu nađe topao, ukusan i zdrav obrok, i to barem tri puta dnevno. Barem tako pokazuje posljednje istraživanje koje je na tisuću građana proveo GfK. Želeći provjeriti tu teoriju i u praksi, pokušali smo složiti recesijski jelovnik s tri zajednička obroka za četveročlanu obitelj. O kakvom je izazovu riječ najbolje svjedoči činjenica da je hrana najskuplja stavka i da na nju odlazi čak 80 posto iz skromnoga kućnog budžeta.
Bez voća i sokova
Može li se u takvoj situaciji četveročlana obitelj prehraniti sa samo 50 kuna na dan?
Vjerovali ili ne, može, ali jako skromno i bez ikakva luksuza. Ako luksuzom možemo nazvati voće, slastice i piće. Sve kreće od prvog obroka u danu – doručka. Kruh, jogurt ili mlijeko, sirni namaz ili pašteta i prikupi se svota od 25 kuna. Taj je iznos mnogo veći ako se odlučimo za nareske, sir ili bio peciva. Oni koji se zadovolje pahuljicama i mlijekom proći će i s manje od 20 kuna. Skuhati maštovit i ukusan ručak već je malo teža misija. Osobito ako želimo uživati u mesu ili ribi. No, variva su vrlo povoljna i zdrava opcija. Primjerice, za varivo od poriluka potrebno je dosta povrća, a tko ne voli poriluk, može pripremiti varivo od mahuna ili kelja. Za mesni ručak meso je najbolje kupovati na akcijama u trgovačkim lancima, gdje je najpovoljnije. Naš prijedlog su ćufte s pire krumpirom. Zasitno, ukusno i svježe pripremljeno, a pola kilograma mljevenog mesa na akcijama može se naći već za 14 kuna. No, ručak s mesom ipak stoji malo više, tako da taj dan izdaci za hranu nikako ne mogu iznositi 50 kuna, već se naša svota za sva tri obroka penje na šezdesetak kuna.
Kupujte sezonski
Paket hrenovki od pola kilograma i jaja idealna su večera, a za četvero ljudi iznosit će nešto više od 20 kuna. Drugi izbor je pašteta na kruhu s paprikom. Za sva jela pretpostavlja se da imate kod kuće sol, ulje, ocat, brašno te ostale potrepštine koje ne kupujemo svakodnevno. No, i tim su namirnicama skočile cijene – tako je litra ulja, nakon dugo vremena, poskupjela kunu, baš kao i kava. Ono što nedostaje na našemu dvodnevnom meniju jest voće, bez kojeg se teško može u ljetnim mjesecima. Najbolje je kupovati ono sezonsko, poput lubenice, a u lancima kilogram stoji manje od tri kune. Ako se odlučite za odlazak na tržnicu, morate biti spremni i na veće cijene.
1. dan
doručak
jogurt 1 l - 8 kn
kruh - 6 kn
sirni namaz (200 g) - 9 kn
ručak - varivo od poriluka
poriluk (0,5 kg) - 6 kn
mrkva (2 kom) - 2 kn
krumpir (0,5 kg) - 2 kn
večera
hrenovke (0,5 kg) - 16 kn
jaja (5 kom) - 5 kn
2. dan
doručak
pahuljice (250 g) - 12 kn
mlijeko 1 l - 5 kn
ručak
mljeveno meso (500 g) - 14 kn
koncentrat rajčica - 3 kn
krumpir (1 kg) - 4 kn
večera
paprika (0,5 kg) - 5 kn
pašteta (3 kom po 4 kn) - 12 kn
kruh - 6 kn
jao nama od ovog menija.....pa ne moze se zivjeti samo od jaja i hrenovki i pastete, a rugali smo se Česima.....