Zašto biste trebali čekati neku posebnu prigodu da se počastite ovom istinskom čokoladnom fantazijom? Možda se čini da je priprema malo zahtjevna, ali vjerujte na riječ - dobro ćete se zabaviti, pogotovo ako ste istinski ljubitelj čokolade!
Čokoladne palačinke s kremom od čokolade i ganache preljevom
Za palačinke:
185 g brašna
25 g kakaa u prahu
2 žličice praška za pecivo
¼ žličice soli
2 jaja
65 g šećera
240 ml mlijeka
3 žlice ulja ili 45 g rastopljenog maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
85 g komadića čokolade
ulje za podmazivanje tavice
Za kremu:
170 g svijetlih čokoladnih suza
85 g tamnih čokoladnih suza
240 ml kokosova vrhnja obranog iz rashlađene limenke kokosova mlijeka
½ žličice ekstrakta vanilije
Za ganache preljev:
140 g čokolade s visokim udjelom kakaa
120 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Prvo pripremite čokoladnu kremu. U vatrostalnu posudu ubacite čokoladne suze i odložite je sa strane. Izdvojite vrhnje iz rashlađene limenke kokosova mlijeka i stavite ga u posudu srednje veličine neka zakipi. Čim zakipi maknite posudu s vatre i polako prelijte preko čokoladnih suza. Dobro umutite da dobijete glatku smjesu pa spremite u hladnjak na sat vremena. Izvadite iz hladnjaka i umutite ručnim mikserom na srednjoj brzini dok ne poprimi svijetlo smeđu boju i postane pahuljasta.
Dok se krema hladi u velikoj zdjeli prosijte brašno, kakao u prahu, prašak za pecivo i sol pa stavite na stranu. U zasebnoj posudi srednje veličine umutite jaja i šećer dok se dobro ne sjedine. Dodajte mlijeko, ulje (ili rastopljeni maslac) i ekstrakt vanilije. Ulijte mokre sastojke u suhe sastojke i miješajte tek toliko da se sjedine i suhi sastojci navlaže. Na kraju dodajte rastopljene komadiće čokolade i još jednom promiješajte. Sad zagrijte tavu na umjerenoj vatri i premažite je uljem. Za svaku palačinku izlijte na tavu ¼ šalice smjese za tijesto. Pecite 2-3 minute dok se na površini palačinki ne pojave mali mjehurići. Pažljivo preokrenite pa pecite s druge strane još 1-2 minute. Prebacite na tanjur i po želji prekrijte aluminijskom folijom da zadržite toplinu. Ponovite postupak dok ne potrošite cijelu smjesu za palačinke. Sad slažite palačinke na pladanj, jednu po jednu, a između nadjenite kremu od čokolade. Na kraju napravite čokoladni ganache. U posudi za mikrovalnu pećnicu sjedinite čokoladu i vrhnje za šlag pa ubacite u mikrovalnu pećnicu 20-30 sekundi, povremeno prekidajući program da biste promiješali smjesu dok se čokolada ne rastopi i smjesa postane glatka. Prelijte preko „torte“ od palačinki i odmah poslužite. Tortu po želji možete ukrasiti smrznuti bobičastim voćem.
Foto: Shutterstock