Restoran u Imotskom

Turisti tijekom ljeta hrle na njihovu sporo pečenu janjetina, a zbog jednog specijaliteta je teško dobiti stol

Foto: Ustupljena fotografija
Restoran Tri sunca
Foto: Ustupljena fotografija
Restoran Tri sunca
Foto: Ustupljena fotografija
Restoran Tri sunca
Foto: Ustupljena fotografija
Restoran Tri sunca
Foto: Ustupljena fotografija
Restoran Tri sunca
Foto: Ustupljena fotografija
Danica Biloš
Foto: Ustupljena fotografija
Restoran Tri sunca
Foto: Ustupljena fotografija
Restoran Tri sunca
12.11.2024.
u 11:37
Restoran koji kao da prkosi vremenu – čuva stare recepte, koristi lokalne namirnice iz male zajednice i pretvara svakodnevne obroke u prava gastronomska putovanja. Oni koji ne stignu na ovo putovanje, lokalne specijalitete sada mogu pronaći i bliže nego što misle.
Pogledaj originalni članak

U životu postoji onaj trenutak kad neki miris ili okus odjednom otvori cijeli svijet uspomena, kad nas vrati u djetinjstvo, za stol s obitelji ili pak u kuhinju gdje su majke i bake, s puno strpljenja, kuhale ono što pamtimo cijeli život. Takve su priče isprepletene u svakom kutku Imotske krajine, a jedno od mjesta gdje možete osjetiti upravo te okuse jest 'TRI SUNCA' restaurant & bar. Ovdje, u timskom duhu kuhinje, Danica Biloš kao linijska kuharica prenosi ljubav prema domaćim, lokalnim namirnicama koje čine srž njihove kulinarske ponude.

Njezina kulinarska priča započela je još u djetinjstvu, kad je često promatrala stariju sestru kako kuha dok su roditelji bili na poslu.

- Jako me interesiralo zašto baš u nekom trenutku dodaje neki sastojak ili koliko dugo nešto treba kuhati - prisjeća se s osmijehom, svjesna da ju je taj rani interes odveo u kulinarske vode.

Foto: Ustupljena fotografija
Restoran Tri sunca

Tada nije razmišljala o profesionalnoj kuhinji, ali ljubav prema tom pozivu nastavila se razvijati. Danas, uz iskustvo i godine rada u kuhinjama, usavršavala je tehnike kuhanja u poznatim restoranima na moru, a sad svoje znanje primjenjuje u rodnom kraju.


Deserti kao osobni pečat

U Danici je urezana ljubav prema dalmatinskoj i mediteranskoj kuhinji – okusima s kojima je odrasla i koje smatra "okosnicom" svoje kuhinje.

- Izbjegavam egzotične okuse udaljenih zemalja jer tu nema autentičnosti, ali isto tako se ne libim spojiti nespojivo - dodaje.

No, unatoč ljubavi prema tradicionalnom, uvijek voli malo eksperimentirati i spajati naizgled nespojivo, a posebno uživa u slatkoj strani kuhinje.

- Deserti su prostor gdje mogu biti zaista kreativna. U svaki ulažem posebnu dozu ljubavi i kreativnosti, to je moj 'tajni' sastojak - otkriva.

Foto: Ustupljena fotografija
Restoran Tri sunca

Na pitanje koje bi jelo moglo biti gastronomski ambasador kraja, Danica odgovara bez oklijevanja:

- Imotski kapural zimi, mlada janjetina u proljeće, ljeti brudet od žaba s purom, a kroz cijelu godinu teletina ispod peke.

Ova jela čuvaju duh kraja, jednostavnost i poštovanje prema prirodi koja ih daje, a upravo ta sezonalnost i autentičnost su, kaže, najvažniji elementi njihovog jelovnika.


Tradicionalna jela u suvremenom ruhu

U restoranu 'TRI SUNCA' vjeruju da je tajna pravih okusa u bliskoj vezi s domaćim ljudima i njihovim proizvodima. Svako jelo ovdje počinje pričom o povjerenju i suradnji s lokalnim dobavljačima – obiteljima koje s ljubavlju uzgajaju svoje proizvode na zemlji predaka.

- Naš menadžment naglašava važnost sezonalnosti i malih, lokalnih dobavljača - kaže, objašnjavajući kako suradnja s lokalnim OPG-ovima omogućava brzu i kvalitetnu nabavu.

Namirnice kao što su maslinovo ulje, domaći sirevi, pršut i kobasice dolaze od malih obiteljskih gospodarstava u okolici, čime se osigurava kvaliteta i podržava lokalna zajednica.

- Volim raditi s takvim proizvodima jer su puni okusa i svježine - ističe Danica.

Foto: Ustupljena fotografija
Restoran Tri sunca

Sirovine dolaze od proizvođača koji su posvećeni svojoj zemlji i svojim životinjama, kao što je primjerice OPG Rebić koji joj isporučuje domaće maslinovo ulje ili gospođa Mladenka Puljiz, koja za njih bere divlje zelje. Upravo to zelje, Danica koristi u jednoj od najtraženijih juha – krem juhi od divljeg zelja s koromačem, koja oduševljava i domaće stanovništvo i strane goste.

'TRI SUNCA' usklađuju svoj jelovnik s ritmom prirode, pa se minimalno tri puta godišnje mijenja ponuda. Sezonalnost je u središtu njihove filozofije, a mijenjanjem jelovnika omogućavaju da svako jelo bude svježe i u skladu s trenutačnim godišnjim dobom.

- Ako neko jelo ima veliki odaziv, zadržavamo ga kroz cijelu godinu – kaže.

Tako su omiljeni specijaliteti poput krem juhe od divljeg zelja, pašticade s domaćim njokima i sporo pečene janjetine uvijek među favoritima.

- Imamo jako zanimljiva predjela pa tu možemo izdvojiti 'ušćipak' s pečenicom i kremom od domaćeg sira ili Arancin od pure s pršutom i sirom. Krem juha od divljeg zelja s koromačom je apsolutni hit i kod lokalnog stanovništva koji odmah osjete dobro poznati okus „mišancije“, ali i kod stranaca jer cijene zdrava jela od organskih namirnica – objašnjava Danica.

Okusi zavičaja

Za sve one kojima je Imotski ipak malo predaleko, postoji jednostavno rješenje: domaće proizvode ovog kraja sada možete pronaći puno bliže, u Lidlovoj liniji “Okusi zavičaja”. Tako u svom domu možete uživati u okusima Imotske krajine i drugih dijelova Hrvatske, birajući svježe voće i povrće, domaće suhomesnate proizvode, slastice i još mnogo toga.

Gosti iz različitih kultura osobito su oduševljeni klasičnom pašticadom i sporo pečenom janjetinom, a od deserata je posebno popularna Bikla – hommage starog ilirskog koktela od mlijeka i vina, koji se nekada pio uz vatru u kasne sate, kojeg su u 'TRI SUNCA' oživjeli u obliku pannacotte s redukcijom i pjenicom crnog vina autohtone sorte Trnjak. Osim toga, kod njih se tradicionalni duh dalmatinske kuhinje zadržava i kroz modernu prezentaciju.

- Naš tim radi zajedno kako bi svaki tanjur bio dotjeran i pun okusa, bez pretjerane formalnosti fine dininga. Fokus je na bistrologiji - objašnjava Danica, dodajući kako je njihov cilj zadržati prepoznatljiv okus glavnog sastojka, ali i dati jelu novi vizualni identitet.

Foto: Ustupljena fotografija
Danica Biloš

Posebno je ponosna na "kokoš i puru" – imotski klasik kojeg su u restoranu 'TRI SUNCA' modernizirali, pa ga sada pripremaju u obliku rolade s pažljivo oblikovanim komadima palente, sve uz reduciran jus od kokoši i dehidriranu mentu.

- Gostima je to prepoznatljivo, a opet novo i zanimljivo – kaže.

Ipak, najviše se ponose svojom bogatom vinskom kartom, koja uključuje upravo lokalne sorte kao što su Kujundžuša i Trnjak.

- Kujundžuša je savršena za lagana jela, koja nose u sebi herbalne i citrusne note, dok se Trnjak odlično slaže s mesnim jelima – objašnjava.

U baru se također mogu naći signature kokteli među kojima je i Daničin omiljeni, "Imocka torta", slatki koktel od amaretta, naranče, limuna i ušećerenih badema, koji je postao apsolutni hit među posjetiteljima, spajajući tradiciju i suvremeni doživljaj domaćih okusa u jednoj čaši.

Sadržaj nastao u suradnji s Lidlom.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr