Kod pripreme rozate najvažnije je da na raspolaganju imate svježa jaja. Također, rakija od ruže nezaobilazna je ako slijedite dubrovački recept, ali da ne bismo cjepidlačili i uništili svu zabavu, sasvim dobro poslužit će i fini rum.
Dubrovačka rozata
Sastojci:
1 l mlijeka
30 dkg kristal šećera + 12 dkg za karameliziranje
1 štapić vanilije
malo limunove korice
7 jaja
2 žumanjka
2 žlice rakije od ruže, može i ruma
7 dkg suhih grožđica
6 dkg ušećerene korice naranče
350 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Mlijeko, šećer i vaniliju kuhajte s limunovom koricom. Posebno istucite jaja i žumanjke te izmiješajte s toplim mlijekom. Radite brzo da smjesa ne postane grudičasta. Zatim mješavinu procijedite i izlijte u veći kalup ili u manje kalupe po želji, koje prethodno treba premazati maslacem i obliti karamelom. Pecite u pećnici oko 40 minuta, ako je veći kalup, a u manjim kalupima dovoljno je 20 minuta na 220 stupnjeva. Na polovici pečenja ubacite u sredinu kalupa nekoliko grožđica namočenih u rakiju od ruže pa prebacite rozatu u vodenu kupelj i nastavite peći. Rozata se može kuhati i pod poklopcem na pari. Gotovu rozatu izvadite i ohladite, a poželjno je staviti je u hladnjak preko noći. Na kraju je istresite iz kalupa i prelijte rastopljenim karamelom. Ukrasite rozatu tučenim slatkim vrhnjem, ušećerenim tankim trakama domaće naranče i pospite sjeckanim oljuštenim i poprženim bademima.
Priprema karamela:
Karamel pripremite tako da šećer stavite u posudu s nekoliko kapi vode i karamelizirajte do svijetlosmeđe boje.
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, Shutterstock
Izgleda jednostavna za pripremu? Kome? Nije nesavladivo umijeće, ali je umijeće, nemojte ga bagatelizirati. Krema od jaja i karamel, to bi mogla biti definicija za delikatnu pripremu! Naravno za prosječnog konzumenta. Onom tko ne uživa u hrani ma kakva bila ili onom tko tak vali papati da mu je sve fino i ja bih bez kompleksa poslužila svoju rožatu ...ili moje čuvene kremšnite u šalici, ili grumen moje karamel torte... :).