Ova tradicionalna hrvatska vrsta torte koja se priprema na širem području Imotskog ima zaštićeno porijeklo i recepturu kao proizvod od iznimne važnosti za očuvanje tradicijskog, kulturnog i civilizacijskog dostignuća imotskog podneblja. Također, Hrvatska gospodarska komora dodijelila joj je značku Izvorno hrvatsko.
Imotska torta
Tijesto:
20 dkg brašna
14 dkg maslaca
6 dkg šećera
1 žumanjak ili 1 malo jaje
Nadjev:
5-6 jaja
25 dkg šećera
25 dkg badema
čašica maraskina
limunova korica
1 vanilin šećer
Pretpriprema:
Za nadjev kratko prokuhajte bademe, ostavite da malo odstoje pa ih procijedite i uklonite kožicu. Kad ste gotovi, osušite ih i fino sameljite.
Postupak:
Od brašna, maslaca, šećera i žumanjka umijesite prhko tijesto, razvaljajte ga i zatim njime obložite dno i stranice kalupa za tortu. Preostali dio tijesta razvaljajte pa ukrasnim kotačićem režite rezance širine približno 1 centimetar. Za nadjev pjenasto umutite jaja sa šećerom, dodajte bademe, maraskino, limunovu koricu i vanilin šećer. Dobro izmiješajte i prelijte preko tijesta u kalupu. Po površini slažite ukrasnu mrežu od rezanog tijesta, a na mjestima gdje se trake križaju utisnite po jedan oguljeni badem. Pecite otprilike 45-50 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 220 stupnjeva. Počne li gornja površina tijekom pečenja naglo žutjeti, pokrijte je aluminijskom folijom. Pečenu tortu ostavite da se hladi u isključenoj i otvorenoj pećnici.
to su starinske torte stari recepti iz davnina očuvali tradiciju