Večernjakov reporter u Sadabadskoj palači

U kompleksu od 18 građevina samo namještaj vrijedi nekoliko milijardi dolara

Foto: Ljiljana Haidar Diab
Sadabadska palača šaha Reze Pahlavija
Foto: Ljiljana Haidar Diab
Sadabadska palača šaha Reze Pahlavija
Foto: Ljiljana Haidar Diab
Sadabadska palača šaha Reze Pahlavija
Foto: Ljiljana Haidar Diab
Sadabadska palača šaha Reze Pahlavija
Foto: Ljiljana Haidar Diab
Sadabadska palača šaha Reze Pahlavija
Foto: Ljiljana Haidar Diab
Sadabadska palača šaha Reze Pahlavija
Foto: Ljiljana Haidar Diab
Sadabadska palača šaha Reze Pahlavija
Foto: Ljiljana Haidar Diab
Sadabadska palača šaha Reze Pahlavija
17.06.2015.
u 17:34
Raskoš koja je danas baština Irana - Sadabadska palača šaha Reze Pahlavija
Pogledaj originalni članak

Iako je cijeli svoj život proveo u raskoši, prozapadni vladar Irana šah Mohammad Reza Pahlavi umro je kao siromah od tuge i neimaštine u Kairu samo godinu dana nakon što ga je s prijestolja svrgnuo imam Homeini.

Raj na zemlji

Nakon iranske revolucije 1979. Mohammad Reza s obitelji napustio je zemlju, ostavivši većinu svojih posjeda. Priče o njegovu lagodnom i raskošnom životu žive su i dandanas. Iako je od njegova svrgavanja prošlo punih 36 godina, palača u kojoj je proveo svoj život i dalje je najposjećenija. Da izgleda kao pravi raj na zemlji, kako za nju kažu Iranci, uvjerio se i reporter Večernjeg lista za posjeta kompleksu Sadabadske palače u kojoj je samo namještaj vrijedan nekoliko milijardi dolara.

Smješten na sjeveru Teherana u gradskom naselju Shemiran, kompleks Sadabad sastoji se od 18 građevina, među kojima su najpoznatije Zelena, Bijela ili Nacionalna, u čijem je sastavu bio i Nacionalni muzej, te mala privatna palača šaha Reze.

Danas se u tim zgradama nalaze muzeji: Muzej likovne umjetnosti, Vojni muzej, Antropološki muzej, Vodovodni muzej, muzeji Behzada i Akbar. Park Sadabada smješten u raskošnom kompleksu, s uzrocima cvijeća i bilja kakvog nema gotovo nigdje u svijetu, ubraja se u prirodne rezervate.

Taj kraljevski rezervat, kako ga još zovu Iranci, okružen velikim zidom, u vrijeme vladavine šaha bio je zatvoren za javnost. Za ugodnu ventilaciju parka kraljevskoj su obitelji tadašnji arhitekti osigurali osmera vrata. Neravne i nepravilne stazice kroz ovaj lijepi vrt vrhunski su uređene. Danas u ovaj park posjetitelji ulaze na troja vrata, a glavni ulaz nosi ime Zaferan.

Sadabad je u Teheranu poznat kao vrijedna riznica i autohtono zeleno mjesto, koje svojim kulturnim, povijesnim i prirodnim obilježjima privlači posjetitelje i turiste. Bijela palača najveći je kompleks u Sadabadu. Njena površina iznosi 1640 kvadratnih metara i ima tri kata, a fasada je rađena po europskim uzorima. Unutrašnjost palače mješavina je iranskog i europskog interijera. Posljednji iranski kralj šah Reza Pahlavi ovu je palaču koristio kao svoju rezidenciju, a njezine prostorije odišu nevjerojatnom raskoši, s velikim količinama ukrasnih kristala, dragulja, zlata, skupocjenih tepiha i namještaja.

Najzanimljiviji detalj koji je posebno privlačan za turiste jest kruna koju su nosili Mohammad Reza Pahlavi, a prije njega i njegov otac Reza Khan Pahlavi, koja je teška 4,5 kilograma i napravljena od briljanata, safira, smaragda i rubina. Kako je kruna bila preteška za šahovu glavu, objesili su je iznad prijestolja, a šah bi, po potrebi, sjedio ispod nje. Već na prvi pogled kruna izgleda više kao ukrasni primjerak nego kao stvar s uporabnom vrijednošću pa tako nije čudo da je šah Mohammad Reza Pahlavi izgubio strpljenje i naručio novu, tri kilograma lakšu, krunu koju je nosio, a ova velika i preteška postala je izložbeni primjerak.

Ulazeći u Bijelu palaču, čini vam se kao da unutra još živi šah Reza Pahlavi. Predvorje, raskošno uređeno i stilski namješteno, samo je uvod. U dnevnom boravku izložene su najmodernije haljine, pa čak i vjenčanica okićena zlatom koju je nosila šahova žena Soraya. Bogato servirani stolovi sa zlatnim čašama i priborom za jelo kao da očekuju gospodara da sjedne za stol. U spavaćoj sobi prozori su zastrti najskupljim i najmodernijim svilenim zavjesama, na krevetima je svilena posteljina, ali ni ta raskoš ne može zasjeniti rukom tkane, skupocjene tepihe. Salon za goste, nevjerojatno impozantan, osobito privlači pozornost posjetitelja. Gotovo sav namještaj u toj prostoriji, osim što je pozlaćen, ukrašen je i skupocjenim figurama. Dušu tom salonu daju i pozlaćene biste šaha Reze i njegove žene Soraye. Sve prostorije u palači osvijetljene su kristalnim lusterima.

Vozni park u muzeju

Među ostalim, šah Mohammad Reza Pahlavi bio je poznat i po svojoj ljubavi prema skupocjenim automobilima, posebice prema sportskim jer vozio je utrke autocestama Teherana. Cijela je njegova kolekcija automobila koja se uspjela sačuvati svih ovih godina izložena je u jednom od muzeja u sklopu Bijele palače. Nakon što je šah pobjegao, automobili su ostali u palači netaknuti, no za revolucionarnog kaosa nekoliko ih je ipak ukradeno te skriveno pod zemlju ili čak gurnuto u vodu. Dva Rolls-Roycea (Silver Ghost i Fantom IV) koji su u vrijeme izbijanja revolucije bili u Velikoj Britaniji na obnovi, Iran je uspio vratiti nakon 11 godina pravnog spora. Osim Rolls-Roycea, Šah je strastveno volio Lamborghini, Ford Mustang, Cadillac, Chrysler 300, Ferrari, Porsche, Harley-Davidson i Mercedes 500 K, za čiji je otkup njemačka tvrtka Daimler nudila nekoliko milijuna eura kako bi ga izložila u svom muzeju u Stuttgartu. Iran je odbio tu ponudu jer šahove automobile smatra nacionalnom baštinom.

Uz Bijelu palaču, šah Reza volio je i Zelenu palaču, kojom se koristio kao ljetnom rezidencijom. Gradila se punih šest godina, a glavni je materijal bio isfahanski zeleni mramor te talijanski i Kamseh Zandžan kamen. Unutrašnjost je ukrašena dragocjenim perzijskim sagovima. Ulazna vrata na sjevernoj strani ovog dvorca izrađena su od zelenog kamena. Palača ima jedan kat, podrum te terasu koja je smještena na južnoj strani, s pogledom na park. Ova raskošna palača nimalo ne zaostaje za Bijelom palačom.

>>Na Kubu treba otići dok je Castro živ

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.