Svi ga vole

U ovaj divan kolač od mrkve dodajte malo piva s notama karamela i blagom aromom cvijeća i citrusa

Foto: Marina Obradović
U ovaj divan kolač od mrkve dodajte malo piva s notama karamela i blagom aromom cvijeća i citrusa
03.01.2023.
u 09:33
Za pripremu vam treba dvadesetak minuta i za pečenje trideset što znači da ćete za manje od sat vremena na stolu imati fenomenalan kolač koji će, na žalost, nestati puno prije nego se do kraja ohladi.
Pogledaj originalni članak

Što manji kalup odaberete (manji od 25 cm) to će biskvit biti viši. Mi smo koristili kalup za tortu, ali poslužit će bilo koji kalup za kolače samo vodite računa o veličinima. Možete pripremiti više od 100 g oraha i onda količinu koja vam ostane nakon što pripremite biskvit pospite po njemu prije pečenja. Lijepo će se zapeći, a ostati na vrhu torte. Orahe ćete najlakše nasjeckati tako da ih stavite u kuhinjsku krpu ili vrećicu sa zatvaračem i dobro izlupate valjkom ili batom pazeći da ostane krupnijih komada koji će torti dati na hrskavosti. Pečenu tortu možete posuti šećerom prahu, savjetuje gastroblogerica Marina Obradović, autorica recepta za ovu ukusnu tortu.

Foto: Marina Obradović

Torta od mrkve i piva

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 30 minuta

Gotovo za: 50 minuta

Sastojci:

200 g smeđeg šećera

180 ml kokosovog ulja (može i suncokretovog)

60 g grčkog jogurta

3 velika jaja

2 žličice vanilije

250 g oštrog brašna (ja koristim heljdino)

1 žličica sode bikarbone

2 žličice cimeta

prstohvat muškatnog oraščića

½ žličice soli

260 g naribane mrkve

100 g sjeckanih oraha

1dl pive ABA by 5th Element

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kalup veličine 25 cm (može i manji), premažite maslacem i pospite brašnom. Mrkvu naribajte, a orahe usitnite i ostavite sa strane. Šećer i ulje stavite u zdjelu, prvo dobro promiješajte mikserom, a zatim nastavite miksati polako dodavajući jogurt. Dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju (cijelo vrijeme miksajte na najmanjoj brzini). Miksajte još minutu pa ostavite sa strane. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu, cimet, muškatni oraščić i sol. Promiješajte sve zajedno. Suhe sastojke dodajte u zdjelu s mokrim sastojcima i lagano miješajte kuhačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju dodajte naribanu mrkvu, sjeckane orahe i pivo. Promiješajte kuhačom i stavite u kalup za pečenje. Pecite 30 minuta, ohladite i poslužite.

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.