Top recepti

U poznatom rovinjskom restoranu otkrili su nam recept za crne pljukance s vongolama – odlična ideja za ručak

Foto: Danijel Berković/Pixsell
U poznatom rovinjskom restoranu otkrili su nam recept za crne pljukance s vongolama – odlična ideja za ručak
11.06.2022.
u 07:00
Konoba Kantinon nalazi se u samom centru Rovinja, a poznata je po tome da gosti u njoj mogu uživati u starim, gotovo zaboravljenim receptima. Ovo fantastično jelo odmah će u vama probuditi čežnju za morem i suncem, a uz čašu dobrog bijelog vina u njemu ćete uživati svim osjetilima.
Pogledaj originalni članak

Vongole ili kućice žive u pijesku pa ih je poželjno prije pripreme dobro očistiti. Znalci predlažu da ih ostavite nekoliko sati potopljene u vodi. U proljeće je meso vongola najbogatije okusima pa se tada mogu jesti i sirove začinjene samo s kap limuna što je za istinske ljubitelje morskih plodova praznik za nepce.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Crni pljukanci s vongolama (za 4 osobe)

Sastojci za pljukance:

1/2 kg brašna

2 jaja

malo sitne soli

mlaka voda

malo maslinova ulja

žlica sipina crnila

Sastojci za umak:

500 g školjaka

200 g mladog boba

timijan

domaće kobasice

maslac

istarska malvazija

Priprema:

Tijesto za pljukance umijesite tako da umiješate posoljeno brašno i jaja, obojjite ga sipinim crnilom pa izradite u fino elastično tijesto uz dodavanje maslinova ulja i mlake vode. Ostavite da kratko odstoji. Čupkajte komadiće i među dlanovima oblikujte pljukance. Pobrašnite ih i nakon 10-15 minuta skuhajte u posoljenoj vodi. Kad isplivaju, cca 4 minute, pokupite ih. Za to vrijeme u dubljoj tavi na maslinovu ulju kratko prepržite domaće kobasice narezane na kolutiće. Dodajte vongole, podlijte s 1 dl bijelog vina pa poklopite. Za par minuta školjke ce se otvoriti. Neotvorene izvadite. Dodajte ocijeđene pljukance i blanširani bob bez opne. Zasjajite maslinovim uljem i servirajte toplo.

Foto: Danijel Berković/Pixsell


Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.