Naša poznata stručnjakinja za sirovu prehranu, Mihaela Brijak Gutierrez jedna je od najvećih promotorica sirove prehrane u Hrvatskoj. Nakon godina edukacije i usavršavanja, Mihaela je izdala nekoliko vrijednih kuharica u kojima, osim izvrsnih recepata, možete pronaći i sve potrebne savjete za prelazak na sirovu prehranu. Za početak, isprobajte ova tri recepta za koje ne trebate posebnu opremu, a namirnice vjerojatno imate kod kuće.
Tjestenina na mediteranski
Za "tjesteninu":
2 tikvice, spiralizirane
Za pesto:
1 šalica bosiljka i špinata, kombinirano
1 žličica soka od limuna
2 češnja češnjaka
1/2 žličice himalajske soli
1/4 šalica maslinovog ulja
1/2 šalice pinjola ili oraha ili sirovog kikirikija ili svega pomalo
Priprema:
Stavite bosiljak i špinat na dno blendera pa ubacite sve ostale sastojke za pesto. Pomiješajte da dobijete smjesu koja je djelomično glatka (ne u potpunosti). Spiralizirane tikvice začinite pestom, ukrasite sirovim cherry rajčicama, začinite dodatno po želji i poslužite.
Miso juha
Sastojci:
1 žličica tamnog misa
2 žlice tamari umaka
½ tikvice
½ mrkve
1-2 komada Wakame alge
1 cm đumbira
topla voda do 1l
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender, dodajte tople vode do pola blendera i miksajte. Poslužite u tanjur i uživajte.
Salata od cikle i jabuka
Sastojci:
1 velika cikla
2 srednje jabuka
2 velike mrkve
3 žlice sirovih sjemenki bundeve
sok od 1 limuna
1 žlica bučinog ulja
Priprema:
Spiralizirajte ciklu, jabuku i mrkvu i pomiješajte sve zajedno. Dodajte bučine sjemenke, limunov sok i ulje. Pomiješajte dobro i poslužite.