Pravi su sretnici konobari koji rade u restoranima u koje zalaze biznismeni, predstavnici diplomatskog kora i slično. Oni na kraju dana još uvijek broje stotine kuna napojnica. Poslovni ljudi, predstavnici ambasada i dalje se, kažu u zagrebačkom Balonu, drže običaja i napojnica od 10 posto. Većina, međutim, svjedoči kriznim navikama svojih gostiju, pa sve češće ispraćaju i one koji, zadovoljni, samo lijepo zahvale.
Samo juhe i salate
- Posao u restoranima pao je 30 do 40 posto, a napojnice su se prepolovile. Narudžbe su manje, a napojnica, koja je nekad uobičajeno iznosila deset posto, sada je pet posto od računa ili, nerijetko, i ništa - kaže poznati zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar.
Slična su iskustva i u dubrovačkom restoranu Ragusa, gdje se sa sjetom sjećaju povećeg društva Rusa koje je prije nekoliko godina napravilo ceh veći od 20.000 kuna, a na kraju večeri sve zaokružilo napojnicom od 2500 kuna.
- Sada mnogi gledaju da račun po gostu ne pređe sto kuna, dođu samo na juhu, salatu i slično. Štedljivije se ponašaju i domaći gosti. Nešto su šire ruke usprkos krizi još uvijek Amerikanci, kojima je napojnica od 15 posto standard, te tradicionalno Rusi. Gosti iz sjeverne Italije, koji vole dobro jesti, vole to i nagraditi. Hrvati i Nijemci su slični, ostave 15-20 kuna, već prema visini računa. Francuzi, recimo, ostave deset kuna ili ništa - uspoređuje navike gostiju Alen Mustahinić, voditelj dubrovačkog restorana Ragusa.
Talijani nisu kao prije
U opatijskom restoranu Plavi podrum kažu pak da krizu nisu toliko primijetili na visini napojnica.
- Kriza se osjeća u opsegu posla, koji je manji. Ali oni gosti koji odluče izići u restoran uglavnom ostave i napojnice. I to kako strani, tako i domaći, koji inače spadaju u goste šire ruke - kažu u Plavom podrumu, gdje razliku vide jedino u ponašanju talijanskih gostiju koji više nisu široke ruke kao nekad, zbog čega su i bili na dobru glasu.
U restoran samo na juhu i salatu, za napojnicu ne ostane ni kuna
Donatella Versace modna je ikona: Evo kako se poznata dizajnerica mijenjala tijekom godina
FOTO Novak Đoković kupio raskošnu vilu uz privatnu plažu na Jadranu koja vrijedi milijune
Naime, Đoković je kupio nekretninu u blizini vile svog prijatelja Jugoslava Karića, koji mu je pomogao da odabere idealnu oazu mira u Crnoj Gori, gdje voli boraviti ljeti kada mu to teniske obaveze dopuste
Novi porezni režim mijenja hrvatski turizam: 'Čovjek ima tri apartmana, ali samo jedan ostavlja za turiste...'
Hrvatska ima smještajne kapacitete za koje zainteresiranih ima samo mjesec-dva, a ostatak godine zjape prazni. No potražnja za stambenim prostorom iz godine u godinu zbog uvoza radnika sve je veća
Ova bolest godišnje pogađa više od 850 milijuna ljudi, simptomi su nespecifični, a ključ je prevencija
Svake godine, drugog četvrtka u ožujku, obilježava se Svjetski dan bubrega. Riječ je o globalnoj kampanji koja se provodi diljem svijeta s ciljem podizanja svijesti o važnosti bolesti bubrega, od koje na svjetskoj razini boluje više od 850 milijuna ljudi, među kojima čak 300.000 u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2019. godine, ova bolest uzrokovala je više od 3,1 milijun smrtnih slučajeva.
Najbolji savjet u karijeri? 'Važno je da smo si brižna majka, a ne maćeha'
osobno sam konobar i trudim se ugoditi svakom gostu pa ako neko plati cugu ili ostavi lovu zahvalim se,normalno.Iako mi nije jasno zašto su se neki okomili na novac koji dobijemo,pa ljudi moji nedobijemo mi 2oo ili 500 kn dnevno.Svaki konobar koji dobije napojnicu od gosta je i dobar konobar,zar ne?