obratite pažnju!

U šetnji ste sa psom i on postane nervozan? Razlog je vaše ponašanje, a da možda niste ni svjesni

Foto: Shutterstock
U šetnji ste sa psom i on postane nervozan? Razlog je vaše ponašanje, a da možda niste ni svjesni
14.10.2024.
u 14:30
Kada ste vani u šetnji, tada bi "sigurnost vašeg psa trebala bi biti najvažnija", rekla je dr. Katherine A. Houpt
Pogledaj originalni članak

Šetnje su kritično važne za pse, kao i za njihove vlasnike. One daju vašem psu priliku za puno vježbe, mentalne stimulacije i socijalizaciju. Isto vrijedi i za vas jer odlazak u prirodu s vašim ljubimcem pomaže vam da dobijete dovoljno tjelesne aktivnosti, što je ključno za prevenciju kroničnih bolesti i jačanje mentalnog zdravlja, piše HuffPost.

Istraživanja pokazuju da ljudi uživaju vidjeti svoje pse sretne u šetnji i da je to moćno sredstvo za ublažavanje stresa. No, 21. stoljeće i razvoj tehnologije donijeli su i neke nove navike što znači da se mnogi vlasnici pasa ne fokusiraju samo na svoje ljubimce kad su vani. Umjesto toga, obavljaju više zadataka skrolajući po Instagramu, listajući TikTok ili slušajući uzbudljivi podcast o istinitim zločinima.

Neki stručnjaci za životinje to su usporedili s "ometanom vožnjom". Ako ne obraćate pozornost na svog psa i okolinu oko sebe, lako biste se mogli naći u opasnoj situaciji pa čak i izgubiti vezu sa svojim ljubimcem. Kada ste vani u šetnji, tada bi "sigurnost vašeg psa trebala bi biti najvažnija", rekla je dr. Katherine A. Houpt, profesorica emerita bihevioralne medicine. Jako je važno biti prisutan uz svog psa dok ga šećete iz više razloga.

VEZANI ČLANCI:

Prvi je taj da biste mogli naići na rizične situacije. Većina pasa zna točno što želi raditi u šetnji, a to je njuškati ili sustići drugog psa, rekla je Houpt. No, nisu svi zanimljivi mirisi i zabava novi prijatelji. Neki psi bi se možda željeli boriti s goničem koji im se približava, skočiti na dijete u blizini ili zgrabiti oštru kost koja leži na pločniku. Još gore, mogli bi progutati nešto otrovno poput čokolade, marihuane ili slatkiša koji sadrže ksilitol.

"Ne držati pogled na svom psu i onome što je oko njega je loše jer se razne stvari mogu dogoditi", objasnila je Houpt. Osim toga, dok slušate podcast, vaše oči mogu biti uprte u vašeg psa, ali možete propustiti važne zvukove kao što je biciklist koji se približava i zvon ili režanje psa u blizini koje može pokrenuti vašeg psa. Međutim, ako obratite pozornost na svoje okruženje, možete ostati u tijeku s potencijalnim okidačima ili opasnim susretima.

Ako, na primjer, vidite neku životinju prije vašeg psa, možete mu odvratiti pozornost. Također možete provesti osnovnu obuku tako da pozovete svog psa bliže da mu date poslasticu prije nego što ima priliku reagirati na drugog psa. "Kada je vlasnik pažljiviji prema svojoj okolini, može biti proaktivan ili reaktivan na te stvari", rekla je dr. Melissa Bain, profesorica kliničke znanosti o ponašanju životinja. 

Ako ni zbog čega drugog, vrijedi držati telefon u džepu dok šetate psa da biste se zbližili s ljubimcem. Veza između čovjeka i psa značajno utječe na psihičko, fiziološko i fizičko zdravlje i čovjeka i psa. Šetnja psa smanjuje negativne emocije i povećava emocionalno zdravlje i zadovoljstvo životom, pokazuju podaci. Također stvara prilike za više interakcija i zbližavanja sa psom, što zauzvrat može smanjiti usamljenost i povećati samopoštovanje, empatiju i samoregulaciju, prema istraživanju.

Prednosti veze između čovjeka i psa su duboke. U našem uvijek užurbanom, stalno povezanom svijetu, moglo bi se činiti da besciljna šetnja nema svrhe. No hodanje je, kako ističe jedno znanstveno izvješće, "vrlo senzualna i složena aktivnost u kojoj se mogu doživjeti različiti susreti s objektima i materijalnošću, osebujni osjećaji i neizrecivi dojmovi". Vi i vaš pas zajedno istražujete svijet. Slušate i razumijete njihove želje i potrebe u raznim situacijama.

GALERIJA: Ovo je 7 pasmina koje su idealne za obitelji u malim kućama

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Foto: shutterstock
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Poznavanje njihovih stvari koje im se sviđaju i ne sviđaju, hirova i osobnosti, dodatno jača vaš odnos, što ga čini još isplativijim. "Kada vlasnici šeću svog psa, nadaju se da je to vrijeme koje mogu provesti jedan na jedan sa svojim psom, uživajući u međusobnom društvu", rekla je Bain. Poruka je da trebate biti prisutni sa svojim psom dok ga šećete. Vjerojatno će vas to oboje učiniti sretnijima, zdravijima i emocionalno bližima od bilo koje prolazne stimulacije na vašem pametnom telefonu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.